תקדים: בית הדין הרבני ביטל חתונה

עולה מחבר העמים, זייפה את תעודת הלידה כדי להוכיח את יהדותה וכעת עומדת בפני הליך פלילי, קנס בסך עשרת אלפים שקלים ורישום נישואיה בוטל על-ידי בית הדין הרבני (מעניין)

שושי מילר | כיכר השבת |
(צילום אילוסטרציה: פלאש 90, למצולמת אין קשר לכתבה)

תקדים: זייפה מסמך כדי להוכיח את יהדותה וכעת עומדת בפני הליך פלילי, קנס בסך עשרת אלפים שקלים ורישום נישואיה בוטל.

ו', עולה מחבר העמים ותושבת ישראל כיום, ביקשה להירשם ברבנות לנישואין "כדת משה וישראל". הרבנות אליה פנתה בעיר מגוריה, בקשה ממנה להוכיח את יהדותה והפנתה אותה לעמותה בשם "עם לבדד" שתסייע לה בבירור יהדותה.

בעמותה התקשו למצוא ראיות חותכות בדבר יהדותה של ו', ומכיוון שזמן החתונה התקרב, החליטו בעמותה לאשר את הנישואין, בין השאר, בשל תעודת הלידה שהציגה ו', בה כתוב כי היא ואמה יהודיות.

אולם, אז התקבלה בבית הדין הרבני תעודת הלידה המקורית של ו', שבקטגוריית הלאום צוין כי ו' היא "אוקראינית". בית הדין זימן את אביה של ו' לעדות, אך הוא לא הצליח להסביר כיצד חל השינוי ואמר כי אינו יודע מכך דבר. בינתיים, החליטה ו' לבטל את הבקשה לבירור יהדותה וקבלת אישור הנישואין, מה שחיזק את החשדות נגדה.

תעודת הלידה שהגישה ו' נשלחה למחלקה לזיהוי פלילי במשטרה, ואלו קבעו בחוות הדעת כי תעודת הלידה נמצאה מזויפת. עוד נכתב כי "טופס התעודה מקורי, אך מצאתי כי הרישומים המקוריים של התעודה נמחקו, ובמקומם נרשמו הרישומים הנוכחיים". מה שאומר שהזיוף נעשה ביודעין ובכוונה תחילה.

בעקבות כך, החליט בית הדין באופן תקדימי, לפתוח בהליך פלילי נגד ו', אשר יכלול גם תשלום קנס של עשרת-אלפים שקלים וכן, את ביטול הנישואין.

הרב אליהו מימון, מנהל אגף בירורי יהדות בהנהלת בתי הדין הרבניים, הסביר כי "המטרה בהגשת התלונה והשתת הקנס, היא ליצור הרתעה שתמנע מקרים דומים".

לדבריו, מדובר במקרה נדיר, כאשר מתוך כ-4,000 פניות לבירור יהדות, רק בעשרה מהן מתגלים זיופי מסמכים ביודעין. כעת מבקשים בבית הדין לגרום לאנשים לחשוב פעמיים לפני שעושים מעשה כזה. עד היום, בית הדין לא נקט באמצעים כה מחמירים מול מזייפי המסמכים.

הרב מימון מספר לynet כי ברוב המקרים, "אדם שבא עם תעודת לידה של אמא או סבתא, לא תמיד יודע אם יש בידיו מקור או אולי זיוף" לעומת המקרה הנוכחי, בו היו לבית הדין ספקות. "בגלל שזה כל כך בער, ומועד החתונה התקרב - החלטנו לקחת את הסיכון, אבל להמשיך את הבדיקה. ואז שבוע אחרי גילינו שרומנו. היא ידעה שהגישה תעודה מזויפת, והשתמשה ברצון הטוב שלנו, לרעתנו. החלטנו ללכת עם המקרה הזה עד הסוף: גם הליך פלילי, וגם קנס על בזבוז זמן דיון".

חשוב להדגיש כי רק מז"פ מוסמך לבדיקת המסמכים, ועושה זאת בקפדנות רבה.

הרב מימון מצביע על הבעייתיות הנעוצה בעובדה שאנשים מגיעים לבירור יהדותם רק כאשר הם מתכוונים להינשא. "אדם שמתחתן עוד חודש, חודשיים, שלושה. זה לא משנה איזה שירות טוב או יעיל הוא יקבל, יש לו על הראש מספיק דברים, ואז התהליך מעיק. אנחנו רוצים שכבר בשלב התיכון, הצבא והאוניברסיטה אנשים יגיעו לבירור יהדותם".

מאחר והזמן שעובר, מקשה לקיים תהליך אפקטיבי של בירור, אומרים גורמים העוסקים בנושא כי ישנה תוכנה הבונה אילן יוחסין. כך, "לא רק מי שנרשם ונמצא כיהודי מוגדר ככזה - אלא כל קרובי משפחתו, שעוברים מיד אישור אוטומטי. המטרה היא שבעתיד, יזדקקו כמה שפחות לשירותי הבירור. לצערי, ככל שהזמן עובר - זה פחות אפקטיבי. מסמכים נעלמים, מתבלים, והדור הקודם הולך אף הוא ונעלם, כך שמתמעטים אמצעי הבירור. לכן המטרה לעשות הכל והיום, לפני שיהיה מאוחר".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר