פרשת בראשית 

אקטואליה בפרשה עם הרב אליעזר שמחה וייס: הימנעות מהשפלת אחרים

חבר מועצת הרבנות הראשית, הגאון רבי אליעזר שמחה וייס, מתארח מידי שבוע באולפן 'כיכר השבת', ומגיש לצופים ווארט אקטואלי מהפרשה (יהדות)

ספר בראשית אינו אסופה של סיפורים בלבד; אלא, שלכל סיפור יש מסר ולקח. אחד הלקחים הראשונים הנלמדים בתורה הוא שצריך להיזהר מהשפלת האחר. גם אם מישהו עשה משהו רע, עדיין צריך להתייחס אליו בכבוד. זאת משום שהשפלת האחר היא פוגענית ולא יעילה. כאשר אדם מבויש, פחות סביר שיודה בטעויות שלו או ינסה לשנות את התנהגותו. במקום זאת, הוא סביר יותר להפוך להיות מתגונן ולהיסגר.

דוגמאות מהתורה

ישנן דוגמאות רבות של השם החוסך מאחרים בושה בתורה. דוגמה אחת היא הסיפור של אדם וחווה. לאחר שמרדו בציווי השם ואכלו מעץ הדעת טוב ורע, קרא השם לאדם "איה אתה?" שאלה זו עשויה להיראות מוזרה, שכן השם יודע הכל. אך רש"י מסביר שהשם שאל את שאלה זו כדי לפתוח בשיחה ולחסוך מאדם בושה. השם ידע שאדם  הראשון מסתתר כי הוא מתבייש במה שעשה. לכן, על ידי שאילת השאלה "איה אתה?", נתן השם לאדם הזדמנות לצאת מהמחבוא ולעמוד מולו בעת ובמועד שלו.

דוגמה נוספת היא הסיפור של קין והבל. לאחר שקין הרג את אחיו הבל, שאל אותו השם "איה הבל אחיך?" השם ידע היטב מה עשה קין, אבל הוא שאל את השאלה הזו כדי לפתוח בשיחה עם קין ולתת לו הזדמנות להתוודות על חטאו ולחזור בתשובה.

בספר במדבר, שואל השם את בלעם "מִי הָאֲנָשִׁים הָאֵלֶּה אִתָּךְ?" (במדבר כב, ט'). שאלה זו אינה הכרחית, שכן השם כבר יודע את התשובה. אך רש"י מסביר שהשם שאל את שאלה זו כדי לפתוח בשיחה עם בלעם ולתת לו הזדמנות לחזור בתשובה על כוונותיו הרעות.

בספר ישעיהו, שואל השם את חזקיהו "מֶה אָמְרוּ הָאֲנָשִׁים הָאֵלֶּה, וּמֵאַיִן בָּאוּ אֵלֶיךָ?" (ישעיהו לט, ג'). שאלה זו גם אינה הכרחית, שכן השם כבר יודע את התשובה. אך רש"י מסביר שהשם שאל את שאלה זו כדי לחסוך מחזקיהו בושה. חזקיהו רק הראה לשלוחי מרודך בלאדן את כל אוצרותיו, והוא דאג שהם ילעגו לו על כך שהוא כל כך גאה. על ידי שאילת שאלה זו לחזקיהו, נתן לו השם הזדמנות להסביר את עצמו ולהימנע מכך שיבוייש.

לקחים

דוגמאות אלו מלמדות אותנו שהשם תמיד נותן לאנשים הזדמנות לחזור בתשובה ולשנות את דרכם. עלינו לשאוף להיות כמו השם ולהראות חמלה ורחמים לאחרים, גם כשהם עשו משהו רע.

חשיבות הלקח

לקחים אלו חשובים במיוחד להבנתנו בימים מתוחים אלו. אנו חיים בעידן שבו אנשים מהירים לשפוט ולהתייחס לזולת בביטול. אנחנו רואים זאת באופן שבו אנשים מתקשרים זה עם זה ברשתות החברתיות, בעבודה ובחיינו האישיים.

כאשר אנו משפילים אחרים, אנו יוצרים עולם עוין ומפורד יותר. אנו מקשים על אנשים להתאחד ולעבוד על המחלוקות שלנו. אנו גם מקשים על אנשים להתרפא ולצמוח.

*פעולות שעלינו לעשות*

במקום להשפיל אחרים, עלינו להתמקד בבנייה, להיות תומכים וחומלים, גם כאשר אנו לא מסכימים עם מישהו. עלינו גם להיות מודעים למילים שאנו משתמשים בהן ולדרך שבה אנו מתקשרים עם אחרים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר