מדריך מיוחד: כך בוחרים מוצרי מזון

והשבוע במדור "צרכנות נבונה", מדריך מלא ומפורט עם כל מה שצריכים לדעת לפני שהולכים לסופר. איך בוחרים מוצרי מזון? איך קוראים תוויות? איך מחשבים קלוריות? • כל הפרטים (צרכנות נבונה)

שושי מילר | כיכר השבת |
(צילום: shutterstock)
תם עומדים מול מקרר החלב במכולת השכונתית. לפי הרשימה שבידכם, אתם צריכים לקנות רק 3 גבינה ו-2 יוגורט, אך שלל המוצרים שעל המדף מבלבל למדי.
כיצד תבחרו לבסוף? בגלל החברה הקבועה והמוכרת, כי זהו ההכשר עליו אתם מקפידים, המחיר הזול יחסית, או אולי הכל ביחד.

למעשה, ישנם כמה ערכי חיפוש והשוואה שכדאי וחשוב לבדוק בבואנו לרכוש מוצר מסוים. בזמן הקנייה, עומדות בפנינו שתי אפשרויות השוואה:
בחירה של מוצר זהה, בעל מותג שונה (לדוגמה: ממרח שוקולד של חברות שונות) או בחירה של מוצר דומה, אך המאפיינים שונים של חברה אחת או חברות שונות (לדוגמה: גבינה 9% שומן לעומת גבינה עם 3% שומן).

לבד מהרגלי הקנייה הקבועים, המחיר והעדפות של טעם, חשוב לזכור את הערכים התזונתיים הנלווים למוצר. חברות המזון מציינות על גבי כל אריזה מידע הנוגע במאפיינים השונים של המוצר.
הסימון התזונתי הוא תעודת הזהות של המוצר וכאשר נדע לקרוא אותו נכון ולהבחין בשונות התזונתית שבין המוצרים, נוכל לקיים בחירה מושכלת ובריאה.
לפי צו הגנת הצרכן (סימון ואריזה של מוצרי מזון), חברות המזון מחויבות לסמן על גבי אריזות המוצרים את המידע הבא: שם המוצר, תיאור המוצר, הרכיבים, ערכיו התזונתיים, תכולת המוצר ומשקלו, כשרות המזון, תאריך ייצור ותאריך אחרון לשימוש, הוראות אחסון וזהות היצרן וכתובתו.
ערכו התזונתי של מוצר נקבע לפי התפלגות הפחמימות, השומנים, החלבונים והנתרן (מלח) שבו.
כאשר נשווה בין שני מוצרים או יותר, נשתמש בטבלת הסימון התזונתי בגב האריזה וברשימת הרכיבים של המוצר.

רכיבים

החומרים המרכיבים את המוצר. הרכיבים יופיעו בסדר יורד על פי משקלם. כלומר, המרכיב המשמעותי ביותר במוצר יופיע ראשון והמרכיב בעל הכמות הקטנה יופיע אחרון.
רשימת הרכיבים תציין באם המוצר מכיל חומרי הטעם, צבעי מאכל, חומרים מייצבים, חומרים מתחלבים, חומרים משמרים וחומרים מוספים אחרים.

פחמימות

מקור האנרגיה העיקרי לשרירים ומקור האנרגיה הבלעדי למוחנו.
צריכה יומית מומלצת: 45%-65% מהאנרגיה היומית.

שומנים

מגנים על רקמות ואיברים, מונעים את איבוד חום הגוף ומסייעים בספיגת ויטמינים במעי ובמערכת הדם.
צריכה יומית מומלצת: 30% מהאנרגיה היומית.

חלבונים

אבני הבניין של תאים ורקמות בגוף (שרירים, איברים, עור ודם), תורמים לחיזוק המערכת החיסונית ועוזרים בחילוף החומרים.
צריכה יומית מומלצת: 15%- 20% מהאנרגיה היומית.

מלח (נתרן)

מעביר אותות במערכת העצבים, משפיע על כיווץ והרפיה של השרירים, מאזן את רמת המלחים והנוזלים בגוף ומסייע בספיגת מים ורכיבי תזונה אחרים,
צריכה יומית מומלצת: עד כ-2,300 מיליגרם נתרן (כפית אחת של מלח).

חישוב הערך הקלורי של המוצר

הפחמימות, החלבונים והשומנים מרכיבים את סך האנרגיה המתקבלת מהמוצר. האנרגיה מחושבת ביחידות מידה הנקראות קילוקלוריות, או בשפת העם, קלוריות.
כאשר החישוב הוא כדלהלן:
  • 1 גרם פחמימה מספק 4 קילוקלוריות.
  • 1 גרם חלבון מספק 4 קילוקלוריות.
  • 1 גרם שומן מספק 9 קילוקלוריות.
  • נכפיל את כמות הקילוקלוריות של כל רכיב תזונה בכמותו במוצר, וסך ההכפלות הוא כמות האנרגיה הקיימת במוצר.

תגיות על גבי מוצרים

לרוב, יסומנו המוצרים בתגיות שונות. כדאי להיות מודעים לפירושן המדויק של התגיות, כדי למנוע אי הבנות מיותרות.

ללא - מלכתחילה, המוצר אינו מכיל את המרכיב המצויין.
נטול - המרכיב המצויין הוצא במהלך הייצור.
מופחת/ לייט/ קל - המוצר מכיל עד שני שלישים מהמרכיב, לעומת תכולת המרכיב במזון רגיל.
מוצר דל קלוריות / דיאטתי/ דיאטי/ דיאט:
מזון מוצק דל קלוריות - מכיל עד 40 קלוריות ב-100מ גרם מזון.
משקה קל דל קלוריות - מכיל עד 20 קלוריות ל-100 מ"ל משקה, או 200 קלוריות בליטר משקה.
דל כולסטרול - מכיל עד 30 מ"ג כולסטרול ל-100 גרם מזון.
דל מלח (דל נתרן) - מכיל עד 100 מ"ג נתרן ל-100 גרם מזון.
דל שומן - מכיל עד 2 גרם שומן ל-100 גרם מזון.

"אינו מכיל גלוטן" - המוצר אינו מכיל דגנים ומוצרים של חיטה, שעורה, שיפון ושיבולת שועל.

ללא תוספת סוכר
- המוצר אינו מכיל תוספת של סוכר, אך מרכיביו הטבעיים של המוצר עלולים להכיל סוכר.

טבעי - מוצר יסומן כ-"טבעי" רק במידה ואין בו תוספת של רכיבים או נעשו בו תהליכים המותרים בתקן בלבד - קירור, הקפאה, כבישה ואפייה.
מרכיבים טבעיים - המוצר מכיל בחלקו כמה רכיבים טבעיים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר