עם פלאפל וחיוך

איחד את העם: ניצול השואה "דוגו" הלך היום לעולמו

בן 93 ועם הרבה חיוך על הפנים, נפטר היום • ניצול השואה הוא צעד בצעדת המוות, ניצל, הגיע לארץ וראה את כדורי הפלאפל, מאז כל שנה היה אוכל פלאפל ביום ניסו (דיין האמת)

ארי טננבוים | כיכר השבת |
דוגו ז"ל בבית הנשיא (צילום: דוברות בית הנשיא)

ניצול השואה דוד ("דוגו") לייטנר הלך הבוקר (חמישי) לעולמו בשיבה טובה והוא בן 93.

דוגו צעד בנערותו בצעדת המוות מאושוויץ.

כאשר עלה ארצה היה ממייסדי מושב ניר גלים. בתו היא הסופרת זהבה קור ונכדתו היא העיתונאית מוריה קור.

זמן מה לאחר שעלה לארץ הוא טייל בשוק מחנה יהודה בירושלים. שם התוודע לראשונה לכדורי פלאפל. הוא החליט כי מדי שנה, ב-18 בינואר למניינם, יום יציאתו לצעדת המוות, הוא יאכל פלאפל כפי יכולתו כדי לחגוג את העובדה שהוא חי, שהוא אינו רעב יותר, ושהגשים את חלומה של אמו והגיע לארץ ישראל.

רבים הצטרפו אליו עד כי בשנת 2016 למניינם בית העדות יזם את "מבצע דוגו", והציע לציבור להצטרף למנהגו הפרטי של דוגו. מאז, מצטרפים מדי שנה המונים למנהג הפלאפל של דוגו.

במודעת האבל על פטירתו פורסם המספר שאותו חרטו הנאצים על ידו B-14671.

הלוויתו תתקיים היום בשעה 17:00 בבית ההספדים ברחבת בית הכנסת במושב ניר גלים.

נשיא המדינה יצחק הרצוג ספד "בכאב גדול אנו נפרדים מדוגו, דוד לייטנר, שורד שואה שסיפורו המיוחד ואישיותו הכובשת נכנסו ללבם של רבים. אחרי ששרד את צעדת המוות ממחנה אושוויץ, עלה ארצה ונמנה עם מייסדי מושב ניר גלים. המפגש הראשון שלו בשוק מחנה יהודה עם מנת פלאפל הפך למסורת מרגשת, חובקת ארץ ועולם, סמל לנצחון השורדים".

כך כתבה היום העיתונאית סיון רהב מאיר שאף ראיינה אותו בעבר:

"דוגו (דוד) היה ניצול שואה. מה שנתן לו כוח בצעדת המוות באושוויץ, כך סיפר, היו המילים שאמרה לו אמא שלו לפני שנפרדו: בארץ ישראל יש לחמניות חמות וטעימות שגדלות על העצים... הנער דוגו דמיין את אמא ז"ל ואת הארץ ואת הלחמניות, והצליח ללכת עוד צעד ועוד צעד.

"כשהגיע לארץ וראה בפעם הראשונה בחיים פלאפל, בשוק מחנה יהודה של פעם, נזכר באמא. הוא אכל פלאפל לראשונה כיהודי חופשי בישראל ב-18.1 וזו הפכה למסורת מקסימה שהשתתפו בה רבבות. לאכול מנת פלאפל בתאריך הזה, ולשמוע את סיפורו וגם לומר, כמו שדוגו ביקש: "עם ישראל חי". הוא אכל פלאפל עם הרמטכ"ל ועם הנשיא, וילדים אכלו פלאפל בניו יורק ובדובאי וכך למדו על השואה ועל התקומה. רק לפני חצי שנה זכיתי לראיין אותו (וגם לאכול פלאפל) ב"מבצע דוגו" האחרון.

"במודעת האבל שפרסמה המשפחה, לקראת ההלוויה היום בחמש, נכתב מתחת לשמו B-14671, המספר שאותו חרטו הנאצים על ידו.

"בתשעה באב תשפ"ג, עם הרבה סמליות, יובא למנוחות בארץ ישראל הנער שניסו לחסל שם בצעדת המוות, אבל צעדת החיים שלו, אחר כך, הייתה ארוכה, שמחה, משמעותית וגם טעימה".

יהי זכרו ברוך.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר