מה קורה ביישוב החרדי? | תחקיר

אישה עם תינוק בן חודשיים נותקה ממים ללא התראה; נחסמה כניסת מנוי למקווה

למרות שאין צורך חוקי באישור וועדת קבלה על מנת לשכור דירה ביישוב הקהילתי, החליטו בוועד ההנהלה לרדוף את אלו שהגיעו ללא אישורם, בשל המאבק שהם מנהלים נגד הקהילה החסידית | בניגוד לחוק, ניתקו את זרימת המים לבתי התושבים - והם מנעו כניסה למקווה של המועצה הדתית לתושב אחר (חרדים)

שאול כהנא | כיכר השבת |
מעלה עמוס (באדיבות המצלם)

הרוחות ביישוב החרדי מעלה עמוס, התנחלות בדרום מזרח גוש עציון, סערו בשבוע האחרון – ולא רק בגלל מזג האוויר החורפי. היישוב השקט, עם הנוף המרהיב המשקיף על פני מדבר יהודה בואכה ים המלח, נקלע למחלוקת עוצמתית, עם התנהלות לא חוקית מצד גורמים בכירים בהנהלת היישוב, נגד תושבים ביישוב.

לפני כשבועיים, שיגר איש יח"צ חרדי מוכר הודעה לתקשורת עם עדכון כי המתמודדים שזכו לברכתו של רב היישוב, יוסף חיים חבה, פנחס יופה, צבי אולסקר, מיכאל דובינסקי ויהונתן גלסנר, נבחרו לוועד היישוב.

מאז, טוענים תושבים רבים ביישוב, מסכת ההתנכלויות כלפי ציבורים שלמים מהיישוב, המהווים על פי תוצאות הבחירות למעלה מארבעים אחוז מהתושבים, התגברה – ואף הגיעה לעשיית מעשים המנוגדים לחוק.

יצויין בנוסף כי ל'כיכר השבת' נודע שבימים אלו רשם האגודות בוחן טענות על חוקיות מהלכים שונים שנעשו לפני יום הבוחר ביישוב מעלה עמוס, והנושא נמצא בדיונים.

בשבועות האחרונים, פרסמו ביישוב בהודעה שפורסמה בעלון פנימי בשם 'מעלה', עליו נכתב כי מנהל התוכן שלו הוא צבי אולסקר, חבר בוועד היישוב, את המודעה הבאה:

(סריקה)

בהודעה, החתומה על ידי 'ועד ההנהלה מעלה עמוס', מתרעמים על "תופעה חמורה שבעלי דירות משכירים את דירותיהם למשפחות שלא עברו תהליך קליטה כלל", וכי "זוהי פרצה חמורה מאוד ואחריתה מי ישורנו", כאשר הם מסיימים בקריאה לכל שוכרי הדירות ללא אישור – לעזוב מיידית את היישוב.

על המכתב חתום גם הרב חרל"פ תחת התואר "רב ואב"ד", של הישוב מעלה עמוס, שאף מזהיר "שהפורץ גדר ישכנו נחש".

הרב חרל"פ (באדיבות המצלם)

אם ניתן היה לחשוב, מול מכתב כה חריף, כי מדובר בהשכרת דירות בניגוד לחוק, לתושבים שאינם מתאימים לאופי היישוב, מתברר, לפי עדויות של תושבים, כי מדובר במשפחות הנמנות על חסידות ביאלא, אשר עשרות משפחות הנמנות על הקהילה, רכשו דירות ביישוב בהוראת האדמו"ר, במסגרת פניות שנעשו מטעם היישוב והחברה שבנתה את הדירות אל החסידות, על מנת שיצליחו לפתח את היישוב ולמכור את עשרות הדירות שנבנו בה, ולא נמכרו בקצב מהיר מספיק לציבור החרדי הכללי.

בהמשך, כחלק ממאבק בין הרב הליטאי לקהילה החסידית, עליו כבר דיווחנו בעבר מספר פעמים ב'כיכר השבת', כולל ניסיון לפנות את בית הכנסת החסידי, ניסיון שלא צלח – החלו ביישוב להערים קשיים על קבלת משפחות נוספות מחסידות ביאלא למגורים ביישוב.

בנוסף, על פי החוק, אין סמכות לוועדת קבלה למגורים לצורך שכירות לטווח זמן שאינו עולה על 5 שנים, ואין צורך באישור של וועדת קבלה, גם כאשר מדובר ביישוב קהילתי כמו מעלה עמוס. למרות זאת, מאז פרסום המכתב – החלו ההתנכלויות לתושבים ששכרו דירות ביישוב, ללא אישור הוועדה הכפופה אל הרב.

אישה שהגיעה באחד מלילות השבוע האחרון חזרה אל ביתה יחד עם ילדיה הקטנים, בהם תינוק בן חודשיים בלבד, נדהמה לגלות כי אין זרם מים בבית. בירור קצר העלה כי לא מדובר בתקלה אזורית, אלא ניתוק מכוון של אספקת המים אל ביתה, ללא כל התראה מוקדמת.

ספק המים הוא היישוב, ולכן היא פנתה אל יו"ר הוועד, שהפנה אותה אל מזכיר היישוב, שאינו מתגורר ביישוב, אך היא נענתה בזלזול, תוך התעלמות מהמצוקה שלה ושל ילדיה הקטנים, כולל כאמור תינוק קטן, בן חודשיים בלבד.

השכנים התגייסו לסייע לה במידת האפשר, אך הלילה הטראומתי שעברה עם ילדיה הקטנים, היא לא תשכח במהרה. בלי אפשרות לקלח את בני המשפחה שחזרו הביתה אחרי יום עמוס, בלי אפשרות לשתות, ליטול ידיים או להשתמש בשירותים.

משפחה אחת שנותקה במים, עלתה ארצה בחודשים האחרונים, וזכתה ל'קבלת פנים' וברכת ברוכים הבאים בניתוק המים, בצורה אכזרית, בשעת לילה מאוחרת.

כאשר גם בבוקר שלמחרת לא נענו, שכרו את עו"ד משה שטיינרייך, ששיגר מכתב התראה לפני נקיטת צעדים משפטיים לוועד הנהלת היישוב, תחת הכותרת "התעללות בתושבי מעלה עמוס – ניתוק מים אכזרי באופן לא חוקי".

במכתבו ציין כי הוא פונה בשם המשפחות שניתקו להם את המים, ובשם ילדיהם הקטינים, והוא מבהיר כי "מרשיי אינם חייבים כסף בגין אספקת המים, חשבונות המים משולמים באופן סדיר ומלכתחילה, ולא הייתה כל עילה שבחוק לנתקם ממים".

(סריקה)

עו"ד שטיינרייך מציין במכתבו כי גם במקרים חריגים מותר חוקית לנתק מים בגין חוב לספקי המים, נקבעו כללי ברורים אך כאן הדבר נעשה "מבלי שניתנה התראה מראש, לפי הכללים שנקבעו בחוק", ולכן דרש לחבר מיידיית את המשפחות לזרם המים.

בא כוחם של התושבים אומר ל'כיכר השבת' כי "מעולם לא נשמע בישראל על ניתוק מים לתינוק בן חודשיים בשל אכזריות של וועד מקומי שמטעמים פוליטיים החליטו ללחום בתושבים ולנתק להם את המים".

בתגובה הגיבו ממזכירות היישוב לעורך הדין כי "לא היה ידוע ליישוב על מגוריהם של האנשים הללו בישוב, לפיכך יחוברו חזרה למים".

אך התושבים טוענים כי מדובר בטענה שקרית, ומספרים על שיחות בנושא שערכו במהלך השעות בהם המשפחות היו מנותקות ממים עם מזכיר היישוב וחברי הנהלה, ומציינים את המכתב שפורסם בעלון 'מעלה', נגד אותם תושבים ששכרו דירות ללא אישור – ואם הנהלת היישוב לא ידעה על כך, מדוע פרסמו את המכתב?

ל'כיכר השבת' נודע כי כעת, המשפחות מתכננות תביעה משפטית אישית נגד הגורמים המעורבים בניתוק המים מבתיהם בניגוד לחוק.

אך בכך לא די. אברך חסידי שהגיע לטבול בימים שחלפו מאז פרסום המכתב נגד שוכרי הדירות ללא אישור וועדת קבלה – כאשר כאמור, אין צורך באישור וועדת קבלה לפני מגורים בשכירות ביישוב, גילה לתדהמתו כי המנוי שרכש במחיר מלא, נחסם והוא לא יכול להיכנס לטבול במקווה הטהרה הממוקם במעלה עמוס.

(באדיבות המצלם)

האברך חשד כי מדובר בהתנכלות מכוונת, ופנה אל הגורמים הרלוונטיים שדחו אותו – ולא חידשו לו את המנוי, עליו כבר שילם מראש.

מאחר והמקווה ביישוב מעלה עמוס שייך למועצה הדתית, פנה 'כיכר השבת' בבקשה לקבלת תגובה מיו"ר המועצה הדתית בגוש עציון, הרב רפי אוסטרוף, וממשרד הדתות. הרב אוסטרוף הגיב ל'כיכר השבת' כי שמע לראשונה על המקרה מפנייתנו.

במשרד הדתות היו יעילים יותר, ולפני שהגיבו על הפנייה ביקש אבי רוזן, דובר המשרד לקבל את הפרטים של התושב שנחסם, וכעבור זמן קצר שבו אלינו ממשרד הדתות והסבירו כי המנוי לא נחסם על ידי המועצה הדתית ולא על ידי המשרד, אלא על ידי האחראים לתפעול המקווה מטעם היישוב.

למרות שהמקווה שייך למועצה הדתית, אין צורך להגיע למשרדי המועצה על מנת לרכוש מנוי לכניסה למקווה טהרה, אלא עושים זאת באמצעות היישוב המקומי – שם, היה מי שהחליט לחסום את המנוי כנקמה אישית, לא חוקית, בתושב שהגיע לגור ביישוב ללא אישור וועדת הקבלה.

גורמים במשרד הדתות זעמו על התנהלות וועדת הנהלת היישוב בשיחה עם 'כיכר השבת'. לדבריהם, בלי קשר לשאלת החוקיות של וועדת הקבלה, הכניסה לטבילה במקווה טהרה של המועצה הדתית, אינה מוגבלת לתושבי היישוב, וגם תושבי ערים אחרות יכולים להיכנס להיטהר במקווה שנבנה מכספי ציבור.

במשרד הדתות יצרו קשר עם יו"ר המועצה הדתית גוש עציון, והרב רפי אוסטרוף פנה מיוזמתו אל התושב שכניסתו למקווה נחסמה, הסביר כי לא מדובר בחסימה שנעשתה על ידי המועצה, והודיע לו כי מספר המנוי שלו חודש.

תושבי היישוב מעלה עמוס ששוחחו עם כיכר השבת מביעים את כאבם לנוכח התנהלות וועד הנהלת היישוב והמזכיר, הפועלים, כפי שניתן ללמוד מהמקרים שאירעו בשבוע האחרון, הניגוד לחוק – ומסבירים כי הם אינם רוצים להוציא את דיבת היישוב רעה או "לכבס את הכביסה המלוכלכת בחוץ", אך לנוכח ההתנהלות נגדם, וההתעללות האישית בתושבים ובילדים קטנים, אין להם ברירה, והם חייבים לפעול על מנת למנוע את הישנות המקרים.

לדבריהם, כבר תקופה ארוכה שהם סובלים מהתנכלויות מכוונות, בהם ניסיון כושל לפנות את בית הכנסת של ביאלא, ניסיון כושל למנוע את בניית בית הכנסת הכלל-חסידי, התעמרויות אישיות בתושבים, הפצת כתבי פלסתר, ועוד ועוד.

כעת, לדבריהם, כשל כוח הסבל, והם החליטו להתחיל לפעול, הן בזירה המשפטית והן בזירה הציבורית, על מנת להשיב את החוק והסדר אל היישוב, כדי שהתושבים יוכלו לשוב ולהנות מחיי השלווה, ולגדל את ילדיהם ביישוב הדעת, לתורה ולחסידות, בלי צורך להתעסק בפרובוקציות מכוונות הנועדות להעכיר את חייהם בהתנחלות הפסטורלית.

פנייתנו אל וועד הנהלת היישוב על מנת לקבל את תגובתם על האירועים, הן ניתוק המים בניגוד לחוק והן חסימת הכניסה למקווה בניגוד לחוק, לא נענתה עד לשעת פרסום הידיעה. אנו נפרסם את תגובתם במלואה, אם וכאשר תתקבל.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר