חרדים עובדים • פרק עשירי

המשבר בישיבה, המפלט בציורים והביקורת שהזניקה לגבהים | סיפור חייו של הצייר החרדי

כיצד הופכים תחביב לעסק וגם מרוויחים ממנו? • איך זה להתחתן בגיל צעיר ומה הטיפ שלו לצייר מתחיל? • בפרק העשירי בסדרת 'חרדים עובדים' הצייר שניאור ליפסקר מגולל את מסע חייו מהמשבר בישיבה ועד לאירוע שגרם לו לפרוץ דרך (מגזין כיכר)

ארי טננבוים | כיכר השבת |
"לעבוד במה שאוהבים" | הצייר שניאור ליפסקר (צילום: באדיבות המצלם)

תעודת זהות

"שמי שניאור ליפסקר ואני צייר דיוקנאות. בן 22, נשוי פלוס בת מתוקה שנולדה השבוע (מזל טוב, תודה למברכים). אני עובד בזה שנתיים וחצי אך זה היה טבוע בי מאז ומתמיד".

>> למגזין המלא - כנסו

התחלה

"בגיל שתיים עשרה גיליתי שאני כל הזמן מצייר. בפועל, עברתי בישיבה תקופה מורכבת והציור שחרר לי את הכאב וכל הרגשות. זה היה טיפול טוב. עם הזמן קלטתי שיש לי בזה כישרון ומשם זה התגלגל הלאה".

עבודה קבועה

"קניתי לוח דיגיטלי והתחלתי לשלוח להוצאות לאור הצעות לעבודה. בתחילת שיעור א' ישיבה גדולה כבר התחלתי לעבוד באופן קבוע בעלון ילדים של חב"ד. באותה שנה, התחלתי לעבוד בעיתון "כפר חב"ד" כמגיש עמוד קומיקס שבועי".

מתחתן מוקדם

"התחתנתי בגיל תשע עשרה, דבר שפחות מקובל בחב"ד, כאשר רוב הבחורים מתחתנים סביב גיל עשרים ושלוש. הייתי אמור להמשיך את המסלול הרגיל, אבל דברים התגלגלו אחרת.

"בקורונה לא הייתי חצי שנה במסגרת כלשהי. ציירתי קצת, אבל רציתי מסגרת קבועה יותר. קבעתי לאיזו ישיבה אכנס בשנה הבאה, אלא שבחודש אלול באותה שנה דיברתי עם ה'משפיע' שלי והתחלנו לחשוב ברצינות על חתונה. הרגשתי מוכן. ביום הולדת תשע עשרה התחלתי לשמוע שידוכים ובכ' בתשרי, בדיוק חודש אחרי, כבר יצאתי לדרך.

"הרגשתי כתפוח על העץ שהיה בשל לתהליך הזה. מה זה בשל?! לא ידעתי להגיד, אבל הרגשתי שאני שם".

מצייר באירוע של חב"ד (צילום: דובי הכטמן)
ליפסקר לצד הציורים של הבבא סאלי והרבי מליובאוויטש זצוק"ל (צילום: באדיבות המצלם)

נשוי בגיל צעיר

"הרבה אחריות לצד חוויה אחרת לגמרי ממי שמתחתן בגיל מבוגר יותר. אנחנו נבנים ביחד והופכים למקשה אחת בגיל צעיר לפני שהדעות מתגבשות לכאן או לכאן. אנחנו בונים את הדרך שלנו יחד".

אתגרים

"פתאום יש הוצאות גבוהות יותר וכבחור עוד לא קיבלתי כלים להתנהל 'בחוץ'. ניצלתי את השנה הראשונה שההורים תומכים ופתחתי את העסק שלי והתחלתי להתניע".

להתניע

"עושים הכל כדי שזה יצליח. הבנתי שצריך להכניס את עצמי והציורים שלי לרשתות חברתיות ועשיתי את זה. שכפלתי את מה שעובד לי כאשר כל פעם אני בודק מה הצעד הבא. בימים אלו אני סוגר שלושה שיתופי פעולה גדולים שבאו מעבודה קשה".

להתפרנס בכבוד

"אפשרי. רק צריך לדעת איך. כמו כל דבר. צריך לדעת את התשוקה ולשלב אותה בהתאמה לעסק שלך".

צייר חרדי

"אני מצייר גם באירועים כמו חתונות, ב'לייב'. התקשר אלי בחור שמתחתן שלא על פי ההלכה, נאמר זאת בעדינות, וביקש שאצייר אותם. אמרתי לו שאתייעץ עם רב ואחזור אליו. הסברתי לו יפה שאין לי דבר אישי נגדו, חלילה, אבל לכאורה זה לא יתאים. סופו של דבר מילא הוא הסתדר עם רעיון אחר, אבל זה קו שלא אחצה.

"צריך לדעת להגיד לא לציורים שלא מתאימים. דברים לא צנועים או אנשים שאני לא מעריך אותם ואת דרכם. בדרך כלל לקוחות כאלה יבינו אותי ויעריכו את זה".

תפקיד קדוש

"היה לקוח שרצה תמונות של כמה רבנים. לאחר שבצעתי עבורו את העבודה ביקשתי לקבל ממנו משוב, לדעת מה לשפר לעתיד. הוא ענה לי כך: 'בכל בוקר שהילדים שלי יוצאים למוסדות הם עוברים ליד הציור של הרבי ונותנים לו נשיקה. ככה כל יום'. שאני יודע שאחד הדברים המשמעותיים שהילד יראה כל יום יהיה תמונה של הרבי ולא עוד איזה ציור של חיה טמאה או כל מיני חיות שהמציאו כיום – זה נותן לי השראה ואני גאה בזה".

"לעשות הכל כדי להצליח". מצייר בעוד אירוע ב'לייב' (צילום: באדיבות המצלם)
ליפסקר מגיש להאדמו"ר מספינקא ציור שלו (צילום: באדיבות המצלם)

טיפ לצייר המתחיל

"להתאמן כל הזמן ולדעת איפה אפשר לשפר יותר בהתאם לכישורים. לנסות דברים חדשים ולטעות ולנסות טכניקות אחרות. ומבחינה עסקית: לספר לחברים שאתה מצייר ובמקביל לעבודה שלך, שאתה רואה שכבר יש מזה פרנסה לגמרי, לקפוץ למים ולהתחיל לשווק את עצמך".

כמה כוסות קפה ביום?

"מינימום שתיים. לפעמים חמש. זה יקרה בעיקר כאשר אני עובד בלילות עד מאוחר".

סיפור שלא אשכח

"זה סיפור ששבר את הרשת. הופעתי באירוסין של כוכב רשת כשאני מצייר ב'לייב' את החתן והכלה הטריים. היה אירוע מדהים. כולם צולמו, נתנו מילה טובה. אלא שלידי עומד אדם, נראה איש עסקים, שהיה עסוק במשך זמן רב לסננן לי הערות מכוערות. 'איכס, הם יצאו לא יפה', 'אני במקומם הייתי שולח אותך מכאן', ועוד הערות בלתי נעימות בעליל נשלחו מפיו.

"חזרתי הביתה. כל הדרך עמד לי מחנק בגרון, כאילו נבלע לי נחש ארס, כאילו שפכו לי את כל הזבל לתוך הקיבה. לקח לי יומיים להתאושש מהחוויה הזאת ואז החלטתי נחושות: לא רק שאני מתעלה מחוויה הזאת אלא אקח אותה כ'תרופת נגד'. לא רק שאמשיך במרץ, אלא שאני אהיה מספר אחד בתחומי. אני יופיע בכל מקום והוא יראה אותי תמיד בכל אתר, עיתון וסרטון.

"את מה שאמרתי כעת, ערכתי כסרטון שעלה לרשת. זה הגיע ליותר משתי מיליון צפיות".

משפט שמלווה אותי

"זה לא משפט, אלא דרך חיים. אני רוצה לגרום לכמה שיותר ציירים אחרים להתפרנס מציור. אני מאמין שכאשר כולם יעשו את מה שהם אוהבים, העולם יהיה טוב יותר. אני משקיע כמה שאני יוכל לגרום לאנשים ללכת אחרי החלום שלהם, גם אם הם יהיו מתחרים שלי בסופו של דבר, אני אהיה שמח ושלם עם זה כי אני מאמין שזה השליחות של אנשים.

"יש משפט ידוע של הרבי מליובאוויטש שאומר בערך כך: מי שיש בידו למכור מרגליות והוא עוסק באפיית לחם, אגם שהיא מלאכה נצרכת ביותר – אפיית לחם – אבל כיוון היא לא מתאימה לו – לחטא ייחשב לו. אנחנו צריכים להיות במקום המדויק לנו".

שאיפה לעתיד

"אני רוצה לפרוץ דרך בעולם. אני רוצה להיות הצייר היהודי המשפיע ביותר בעולם. אני יודע שאם אני ממשיך בדרך שאני דבק בה היום – עד גיל חמישים אני שם".

  • עובדים בעבודה מעניינת או מכירים מישהו כזה? תעניינו אותנו ואולי הסיפור הבא יהיה שלכם: ari@kikar.co.il

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר