לא לומדים לקח?

הצבא דוחק להכניס פועלים פלסטינים לביתר עילית; העירייה מתנגדת

הצבא אישר להכניס פועלים פלסטינאים לעיר ביתר עילית, לטענתו - "לבקשת העיר ביתר", אלא שהעירייה מתנגדת לכך בתוקף והתושבים מודאגים לביטחונם | תחקיר (ביטחון, בארץ)

ארי טננבוים | כיכר השבת |
צמיג שהתפוצץ על הגדר המפרידה בין העיר ביתר לכפר ערבי סמוך בימים שאחרי פרוץ המלחמה (צילום: באדיבות המצלם)

שערורייה בפתח? לקראת חזרה לבנייה בפרויקט נדל"ן בעיר ביתר עילית, הצבא אישר לפועלים פלסטינים לחזור לעבודה. לפי הצבא "העיר ביתר עילית ביקשה", אלא שלפי בדיקתנו בעירייה – הם מתנגדים נמרצות להחזרת הפועלים בעלי תעודת זהות פלסטינית.

לטענת הגורמים המעורבים, הפרויקט נמצא מעבר לגדר העיר ויש על הפועלים אבטחה צמודה. אלא שהנתונים הללו אינם מרגיעים את התושבים שלא ששים לשמוע שפועלים חוזרים לעבודה צמוד לעיר.

"היום הם נכנסים רק לפרויקט מממש צמוד לעיר, מחר כבר ייתנו להם כניסה לרשתות השיווק וכן הלאה", אומר יששכר, תושב העיר שגר בסמיכות לכניסה לעיר. "אסור לתת להם לחזור לעובד אצלנו".

אז איך יתקדמו עם עבודות הבניה בעיר?

"יש מספיק פתרונות אחרים שכל מי שקצת אכפת לו – יצליח למצוא. אבל לתת להם לעבוד אחרי הטבח הנורא והמזעזע, אליו היו שותפים ברשתות החברתיות הערביות שחגגו על כל יהודי שנהרג – זה לא. קו אדום שאסור לנו לחצות אותו. אסור לשכוח מה עברנו ומה חלילה וחס, כמובן, אנו עשויים לעבור".

מנחם, תושב העיר שח לכיכר השבת: "כתושב הגבעה אני נדהם לגלות דרך קבוצת הווטסאפ שהצבא אישר עבודת פועלים ערבים מכפרים עוינים שבסביבה ושעיריית ביתר עילית לא קמה נגד ההחלטה ההזויה הזאת ולמעשה החליטה להפקיר אותנו כיוון שהם יעבדו ממש קרוב לבתי השכונה ולילדי השכונה שמסתובבים ממש קרוב.

"ולמעשה באמצע מלחמה יהיו צמודים לגדר של הגבעה עשרות פועלים ערבים מכפרים עוינים מבלי שהתושבים יוכלו לתת את דעתם בנושא זה", מציין מנחם, "למה כתושב השכונה לא מגיע לי תחושת ביטחון להסתובב ברחוב שלי מכיוון שמישהו החליט לעשות קופה מהצד על חשבון הביטחון?", הוא חותם בשאלה.

רות, המתגוררת בגבעה C הסמוכה לגדר תוהה בקול: "אני תושבת ביתר עילית מרגישה מופקרת. מרגע פרוץ המלחמה כשלכולם ברור שהחיים השתנו מאה שמונים מעלות ולכולם התברר מי אלו הערבים, סברתי לתומי שגם עירית ביתר עילית תבין זאת ותמצא תחליף לכל אלפי הערבים שעבדו אצלה ולתדהמתי גילתי שממש לא. שהעיריה ממש מחכה שיאושר לה להכניס את הערבים ולכן בינתים הזבל בפחים נערם הרחוב מלוכלך וכל הדברים שדורשים טיפול לא מטופלים והסיבה אין מי שיעשה את זה.

"למה? כי הם לא מוכנים לקחת יהודים בתשלום הוגן ולהעסיק אותם קבוע והם רוצים רק את הערבים ואת כל הדברים האלו אני מגלה דרך הקבוצות וואטספ השונות. אין הודעה מסודרת של ראש העיר.

"במקום זה מגלים שבשקט בשקט מכנסים ערבים. בהתחלה עם תעודת זהות כחולה ולאט לאט יכנסו גם ערבים מהכפרים בלי להודיע ובלי לשאול את דעתנו. אני רק חושבת על זה שעוד מעט כל אלפי הערבים יכנסו חזרה לביתר ואני יודעת שכל דמי השמירה שגובים ממני שווה לפח אם מכניסים את המחבלים דרך השער הראשי. אין שום בעיה לערבים נהגי האוטובוסים להגיד בדיוק באיזה שעות התחנות עמוסות, וכשדורשים תשובות מהעיריה מקבלים תשובות לא לעניין. לא נותר אלא לסמוך על אלוקים כי הרגשת הביטחון לא קיימת בביתר", היא אומרת בכאב.

מי שאחראי להחלטה האם להכניס פועלים או לא, זהו הצבא. בהחלטה משותפת עם גורמים בשב"כ הם מחליטים למי מהפועלים לאפשר כניסה ולמי לא, אלא שתושבים רבים אינם מרוצים וטוענים שמערכת הביטחון שלא ידעה להוכיח את עצמה בחג שמחת תורה – לא בהכרח תדע להוכיח את עצמה בימים הללו.

יהודה, תושב העיר ברחוב צמוד לגדר, אומר בשיחה עם 'כיכר השבת': "ביום רביעי אחרי השבת הקשה ראש העיר רצה להכניס פועלים לעיר ואילולי זעקת התושבים זה היה עובר. התחושה שלי שהצבא לא אוסר את זה. לראש העיר נח איתם, הם טובים אליו. לא אתפלא שהם יבואו בהמוניהם. ברור שהלחץ הציבורי יעשו את פעולתם ולכן טוב שאתה כותב על זה ואני קורא לתושבים להשמיע את קולם בהקשר הזה על מנת שראש העיר יבין שלא כדאי לו - למען כולנו - להכניס אותם לעבוד כאן".

גורמים בעירייה שאיתם אנחנו משוחחים הערב (שלישי) מביעים מורת רוח מהחלטת הצבא לאפשר את כניסת הפועלים. "הצבא מחליט והוא יעשה מה שהוא רוצה. לעירייה יש את הכוח שלה. היא נלחמת בזה כרגע. מה יהיה בסוף?", שואל הגורם ועונה, "ייתכן שבסוף הם יכניסו פועלים למקומות נקודתיים עם אבטחה כבדה".

נכון להיום, לפי מה שאנחנו מבינים עם גורמים בעירייה, הם פועלים ללא לאות שזה לא יקרה, אלא שסוף דבר ידה של העירייה קצרה בנושא הזה והצבא עשוי להכריע כפי רואות עיניו. "במידה וזה יקרה, אני מעריך שבעירייה יוציאו מידע מסודר לתושבים איפה ומה", מציין הגורם.

תגובות

מעיריית ביתר עילית נמסר בתגובה: "אין כניסת פועלים פלסטינים לעיר".

תגובת דובר צה"ל: "לאור המצב הביטחוני הוחלט על קביעת תנאי אבטחה מחמירים להעסקת פועלים ביישובים ובאזורי התעשייה ביהודה ושומרון. לאור בקשת העיר ביתר עילית להכנסת פועלים, היא מחויבת באישורים מוחרגים להכנסתם, באבטחה צמודה סביבם ועוד, ככלל היישובים".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר