מסייעים לחקלאות

כמה עובדים זרים הגיעו לארץ מתחילת המלחמה?

כמה עובדים זרים יש בארץ, כמה היו עד היום ברפתות ומי מחכה לתאילנדים? | דיון מיוחד בנושא סטטוס העובדים הזרים נערך היום בכנסת (הכנסת)

יוני גבאי | כיכר השבת |
מתוך הדיון בוועידה (צילום: דני שם טוב, דוברות הכנסת)

מלחמת חרבות ברזל גרמה לעובדים זרים רבים לעזוב את הארץ בבהילות, דבר שהוביל לקריסה זמנית בענף החקלאות.

על פי הנתונים, נכון להיום, כ-12,000 עובדים זרים הגיעו או חזרו לישראל. 2,218 מתוכם הופנו לענף החקלאות.

היום (שלישי) קיימה הוועדה המיוחדת לעובדים זרים, בראשות ח"כ אליהו רביבו, ישיבה בנושא סטטוס הגעת עובדים זרים חדשים לישראל בזמן המלחמה. מיכל ארן ממשרד הבינוי והשיכון סיפרה כי המשרד בוחן מתווה לנוהל מסודר שיאפשר לוותר על מיונים פרונטאליים פיזיים במקרים מסוימים ולפי ניסיון תעסוקתי, כדי לזרז את התהליך הבאת עובדים.

יו"ר הוועדה, ח"כ אליהו רביבו אמר בפתח הדיון: "קיימתי עשרות דיונים על סטטוס הגעת העובדים זרים במלחמה בוועדה ומחוצה לה. כמו כן אני מדבר באופן גלוי וסמוי עם כל הדרגים החל מהשרים ועד למעסיקים בשטח וחברות כוח אדם בארץ ובחו"ל וגם למועסקים פוטנציאלים שעדיין לא הגיעו לכאן. כדי להבין מהם החסמים בגינם עובדים זרים לא מגיעים לישראל יותר, ובעיקר לענפי הבניין והחקלאות".

ענבל משש, ראש מנהל עובדים זרים, רשות האוכלוסין וההגירה: "לאור יציאת העובדים התאילנדים גיבשנו מתווה לגיוס וחזרת עובדים לארץ, המתווה תלוי בביקוש. נכון לעכשיו חזרו 12000 עובדים, מתוכם 2218 עובדים לענף החקלאות, מחציתם מתאילנד".

עוד אמרה: "היום נחתה קבוצה ראשונה של עובדים מסרי לנקה כתוצאה מההסכם שנחתם עם המדינה, ועד סוף השבוע יגיעו כ-100 עובדים, כשהמטרה שבתקופה הקרובה יגיעו אלפים נוספים. מרכזים מאמצים במדינות כמו מולדובה גם למגזר הפרטי וגם לפי ההסכמים הבילטרליים. מספר הביקושים לעובדים בענף החקלאות עומד על כ- 300 בלבד".

אורי דורמן מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל ציין: "רואים כניסה איטית של עובדים במסגרת המסלול הפרטי. מעריך שככל שהזמן יעבור יגברו הביקושים לעובדים מסרי לנקה. החקלאים שיכולים לקבל עובדים הם רק אלה שיש להם ויזות פתוחות, והם מחכים שהעובדים התאילנדים יחזרו. בנוסף, יש חקלאים שעדיין לא עיבדו את האדמות והם אינם זקוקים כרגע לעובדים.

ליאור שמחה, מנכ"ל התאחדות מגדלי בקר לחלב סיפר כמה עובדים זרים היו ברפתות: "עד המלחמה, בכל רפת היה עובד זר אחד. למרות המכה הקשה שקיבלנו, עמלנו להרים את השאלטר. בספק אם נצליח להביא עובדים לעוטף עזה כרגע, אבל בכל הארץ, משרד החקלאות גנז את ההחלטה שהתקבלה להגדיל את כמות העובדים בכל רפת לשניים".

הפעילה החברתית שפי פז התריעה בוועידה כי על רשות האוכלוסין לייצר מנגנון בקרה אחרי עובדים שנגמרה להם אשרת השהייה כדי לא לייצר מצב של עובדים לא חוקיים נוספים.

בסיכום הדיון, ביקש יו"ר הוועדה ממשרד החקלאות ורשות האוכלוסין לתעדף הבאת עובדים זרים לחקלאות דרך ההסכם הבילטרלי ולשקול לבטל את דרך ההבאה הפרטית לאור חוסר הביקוש. בנוסף, ח"כ רביבו אל התאגידים המורשים בענף הבניין בבקשה לפעול מול עובדים פוטנציאליים להמציא תעודת יושר ואישור רפואי עוד לפני המיונים. כמו כן, על ביקש יו"ר הוועדה ממשרד החקלאות את עמדת המשרד להסבת המכסות של עובדים פלסטינים לעובדים זרים לטובת חקלאיים שזקוקים לעובדים עונתיים, ואת התייחסות המשרד לגבי המכסה המאושרת לרפתנים.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר