היום שאחרי החשיפה המטלטלת

שר המשפטים על הפסיקה הצפויה של בג"צ: "אסור לקרוע את עם ישראל"

שר המשפטים מגיב להדלפת טיוטת פסיקת בית המשפט העליון בנושא עילת הסבירות: "אזרחי ישראל מצפים מבית המשפט העליון שלא לפרסם תוך כדי מלחמה פסק דין השנוי במחלוקת אפילו בין שופטיו" | פוליטי

יוני גבאי | כיכר השבת |
השר יריב לוין (צילום: חיים גולדברג/פלאש90)

שר המשפטים מגיב להדלפת טיוטת פסיקת בית המשפט העליון בנושא עילת הסבירות על ידי עמית סגל בחדשות 12. "בעוד שחיילינו נלחמים זה לצד זה בחזיתות השונות, ובשעה שהעם כולו כואב את אובדנם של חיים רבים, אסור לקרוע את עם ישראל במחלוקות", אמר לוין.

"אזרחי ישראל", הוסיף לוין, "מצפים מבית המשפט העליון שלא לפרסם תוך כדי מלחמה פסק דין השנוי במחלוקת אפילו בין שופטיו.

"מתוך אותה ציפייה ואחריות לאומית, נבחרי העם בכנסת פועלים שהליכי החקיקה יתנהלו בימים אלו בהסכמה רחבה, תוך הימנעות מדיון בנושאים השנויים במחלוקת.

"ראוי שבית המשפט העליון ינהג באחריות דומה ולא ייצור קרע עמוק בעם, בעת שבה כולנו משוועים לאחדות".

הבוקר דיווחנו כי בעקבות הפרסום הדרמטי אמש, נערך הלילה (בין רביעי לחמישי) דיון חירום לילי בין השופטים שעסק בעיקר בפרסום הפרטים על חילוקי הדעות בין השופטים בנושא הפסיקה ועל ההכרעה לפסול על חודו של קול ברוב של 8 מול 7 לראשונה בתולדות המדינה חוק יסוד שאישרה הכנסת.

בתוך כך, בעקבות הפרסום התקשורתי בפרופיל גבוה של טיוטת פסק הדין, התבקשו שופטי בית המשפט העליון לזרז את כתיבת הערותיהם כדי לפרסם את פסק דין הסבירות בהקדם.

מה שהכי טלטל את מערכת המשפט הייתה ההדלפה על עמדותיהם של שופטי העליון כפי שכתבו אותה בטיוטה, ובשל כך, עד פרסום פסק הדין, כל שופט יקרא את פסיקותיהם של עמיתיו ויוכל להגיב, כך שיש אפשרות עקרונית שהתוצאה תשתנה.

לפי הדיווח של חדשות N12 חלק מהשופטים בביהמ"ש העליון מתחו ביקורת על נשיאת ביהמ"ש העליון הפורשת אסתר חיות על כך שדחקה אותם לסד זמנים "בלתי אפשרי" כדי שפסק הדין יפורסם עד המועד האחרון שבו היא יכולה לפרסם פסק דין - שלושה חודשים לאחר פרישתה, בעוד כשבועיים.

המשמעות של הביקורת הזו גוברת במיוחד לאור העובדה שללא חוות הדעת של השופטות של חיות וברון הפורשות, התוצאה הייתה מתהפכת, כך ש-6 שופטי עליון היו תומכים בפסילה של עילת הסבירות, לעומת 7 שהיו מתנגדים לה.

הדרמה הגדולה סביב הפסיקה מגיעה על רקע העובדה שהחוק לביטול עילת הסבירות שאושר בכנסת לפני חמישה חודשים, נחקק במסגרת תיקון ל"חוק יסוד: השפיטה", והוא למעשה שולל מבית המשפט את היכולת להתערב בהחלטות שרים שהתקבלו ב"חוסר סבירות קיצוני". ההתערבות של בית המשפט במקרים כאלה נועדה כדי לפסול החלטות שהתקבלו בצורה לא רציונלית, לא שוויונית או בתוך ניגוד עניינים.

לפי הפרסומים דעת הרוב בטיוטת פסק הדין, בעד פסילת החוק, הם השופטים: אסתר חיות,יצחק עמית, ענת ברון, עופר גרוסקופף, ח'אלד כבוב, עוזי פוגלמן, דפנה ברק-ארז, רות רונן

דעת מיעוט בטיוטת פסק הדין המתנגדים לפסילת החוק, הם השופטים: יחיאל כשר, נעם סולברג, יוסף אלרון, אלכס שטיין,יעל וילנר, דוד מינץ, גילה כנפי-שטייניץ.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר