טור משפטי

מורה שסבלה מהתנכלות ואפליה בעבודה תפוצה ב-105 אלף שקל

בית הדין לעבודה קבע כי בית הספר לא שיבץ את המורה רק בשל השקפותיו של בעלה, וכאשר שובצה – הייתה קורבן לאלימות מצד התלמידות | בפסק הדין נקבע פיצוי בסך 105 אלף שקלים (משפט)

יוסף ויצמן, עו"ד | כיכר השבת |
כיתה | אילוסטרציה (צילום: Flash90)

מרכז החינוך העצמאי יפצה ב-105,000 שקל את המורה, בשל התנכלויות קשות על רקע הפילוג בתוך חסידות בבני ברק – קבע בית הדין האזורי לעבודה בתל אביב. בשל מחלוקת נמנעה הרשת בצורה שיטתית מלשבץ אותה לעבודה והיא ספגה אלימות מילולית ואף פיזית מצד תלמידות.

המורה עובדת מאז 1999 כמורה ממלאת מקום בבתי ספר בבני ברק. מאז 2014 עבדה בבית הספר "בית יעקב" הממומן במלואו בידי המדינה. בשנות הלימודים תשע"ה-תש"ף שובצה המורה כממלאת מקום במשך 700-400 שעות בשנה. בית הספר מנוהל על-פי הנחיותיו של האדמו"ר, והרוב המוחלט של התלמידות משתייכות למשפחות של חסידיו.

שמו של בעלה של המורה מופיע במה שמכונה "רשימת הממורמרים" - המשתייכים לפלג הפורש. בפברואר 2020 הורתה ועדת הרבנים של החסידות לבתי הספר לדווח לה "האם יש מורים/ות בצוות שאינם רצויים". מאותו מועד לא שובצה המורה לעבודה, בית הספר לא מילא את הוראת בית הדין לשבץ אותו כבעבר, וכאשר עשה זאת – התלמידות החרימו את שיעוריה והיא ספגה אלימות מילולית פומבית מבזה במיוחד ואף השלכת אבנים ומים; הנהלת בית הספר לא עשתה דבר. המורה הגישה תביעה בסך מיליון שקל ובקשה להורות לבית הספר לשבץ אותה. בית הדין הוציא צו ביניים המורה על שיבוצה במתכונת הקודמת, אך בפועל הצו לא קוים.

השופט דורון יפת קבע (20.6.23), כי המורה אכן הופלתה בצורה פסולה בשל עמדתו של בעלה במחלוקת וכי היא נפלה קורבן לאלימות עקב כך. בית הספר צריך היה להוכיח שמאחורי ההחלטה שלא לשבץ אותה לא עמדו שיקולים זרים – והוא לא עמד בנטל זה.

יפת אומר: "המנהלת, בהתאם להוראות ההנהגה הרוחנית של החסידות ו/או עסקניה הסכימה, הלכה למעשה, כי הסכסוך יחדור לכותלי בית הספר, למצער, תוך עצימת עיניו של הנתבע... התובעת לא שובצה הן בשל מעורבותה של הנהגת החסידות והן בשל העובדה כי הורי התלמידות סירבו לשלוח את בנותיהן ללמוד בשטח בית הספר". מדובר באפליה על רקע השקפה שאינה רלוונטית לעבודתה של המורה, הוא מדגיש.

יפת קבע, כי מדובר בהפרת חובתו של בית הספר לשמור על שוויון, וכי בית הספר העדיף את הנהגת החסידות ואת הורי התלמידות על פני חובותיו כלפי המורה. בית הספר זקף לחובתה את השקפתו של בעלה, כאילו היא נגררת אחריו ולמרות שאין כל קשר בין בית הכנסת בו הוא מתפלל לבין עבודתה של רעייתו. בית הספר אפילו לא ניסה לטעון, שהמורה "שינתה דבר באורחות חייה או פעלה באופן מתריס בדרך הילוכה או כי לא העבירה את החומר המבוקש על-ידי הנהגת החסידות"; והוא גם הפר את חובתו לספק לה סביבת עבודה בטוחה.

יפת פסק למורה פיצוי של 35,000 שקל על אפלייתה, 40,000 שקל על התנכלות ופגיעה בכבוד ו-30,000 שקל על אובדן שכר. הוא גם הורה לשבץ אותה כממלאת-מקום בבתי ספר בבני ברק או בפתח תקוה, ופסק הוצאות בסך 7,500 שקל.

• סע"ש 33936-07-21

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר