"בישראל הרגליים מתפללות כל יום"

הנשיא ביידן ולפיד חתמו: "לא נאפשר לאיראן נשק גרעיני"

ראש הממשלה יאיר לפיד ונשיא ארה"ב ביידן, חתמו על הצהרה משותפת, בה התחייבות אמריקנית להילחם באיראן, לשמור על ביטחון ישראל והתחייבות לבטל את הויזה לישראלים (חדשות, מדיני)

ציקי ברנדוין | כיכר השבת |
הכתבה פורסמה ב-ט"ו בתמוז תשפ"ב | 14.07.22
(צילום: קובי גדעון, לע"מ)

לאחר הפגישה בין ראש הממשלה לפיד לנשיא ארצות הברית ביידן, שנמשכה מעבר לזמן המתוכנן, השניים חתמו על הצהרה חשובה - השותפות האסטרטגית ארה"ב-ישראל.

לפיד: "הדרך היחידה לעצור את איראן היא להניח על השולחן איום צבאי אמין"

ראש הממשלה יאיר לפיד נאם זמן קצר לאחר החתימה ואמר כי "במרץ 1965, בצעדה המפורסמת של מרטין לותר קינג מסלמה למונטגומרי, צעד לצידו בשורה הראשונה רב יהודי. הרב אברהם יהושע השל. כשהוא חזר לביתו באותו יום, הרב השל כתב ביומנו: "היום, הרגשתי שרגליי מתפללות".

"במדינת ישראל, אדוני הנשיא, הרגליים מתפללות בכל יום. שום דבר בחיינו אינו מובן מאליו. אבא שלי היה ילד יהודי בגטו בודפשט שהסתתר מאלו שניסו להרוג אותו. העובדה שאני עומד כאן היום, לא קרתה מעצמה. למדנו את הלקח אדוני הנשיא. בכל רגע נתון ישראל צריכה להיות חזקה, חופשיה ובטוחה, עם צבא עוצמתי שיודע להגן על אזרחינו."

עוד אמר לפיד: "בין אם זה יהושע החוצה את הירדן או ד"ר קינג החוצה את נהר אלבמה. העיקרון נשאר זהה: אם אתה רוצה את העצמאות שלך, ידיך צריכות להגן עליך, ורגליך צריכות להתפלל בשבילך. עליך לצעוד בלי פחד אל הנהר.

השנה האחרונה - עם הפלישה הלא מוצדקת של רוסיה לאוקראינה, עם התעצמות איום הגרעין האיראני, עם איומי הטרור ברחבי העולם - הזכירה לכולנו משהו: כדי להגן על החופש, לפעמים צריך להפעיל כוח."

בהמשך דבריו אמר לפיד: "בצד השני של הטרור עומדים אנשים שלא יהססו לנצל כל חולשה. אנשים שלא משחקים לפי הכללים. אלה מאיתנו שזכו להיוולד אנשים חופשיים, לפעמים אינם מבינים את עוצמת השנאה מאחורי ההתקפה על הדמוקרטיה. מה עשינו להם? מה גורם להם לרסק מטוסים לתוך מגדלים בניו-יורק ולירות טילים על גני ילדים בשדרות?"

"התשובה היא פחד. הדבר שהכי מפחיד אותם הוא שאנשיהם, העמים שלהם, רואים אותנו. הם רואים את איכות החיים שלנו. את הדינמיות והיצירתיות של הכלכלה. את זכויות הנשים וקהילת הלהט"ב. את חופש הדת וחופש הביטוי."

"דרך החיים שלנו היא האיום המרכזי עליהם. היא הדבר שגורם למשטר האיראני לפתח את תכנית הגרעין שלו, לחיזבאללה לכוון את טיליו לעברנו, ולארגוני הטרור לשלוח מחבלים מתאבדים לכל קצוות תבל. הם רוצים להשמיד את המדינה היחידה שיש ליהודים בעולם. לעולם לא ניתן לזה לקרות."

לפיד הוסיף ואמר: "מילים לא יעצרו אותם אדוני הנשיא. דיפלומטיה לא תעצור אותם. הדבר היחיד שיעצור את איראן הוא אם היא תדע שהמשך פיתוח תכנית הגרעין שלה יגרום לכך שהעולם החופשי יפעיל את כוחו. הדרך היחידה לעצור אותה היא להניח על השולחן איום צבאי אמין.

אמרת פעמים רבות אדוני הנשיא, "מדינות גדולות אינן מבלפות". אני מסכים לגמרי. זה לא צריך להיות בלוף, אלא הדבר האמיתי. האיראנים צריכים לדעת שאם הם ימשיכו לרמות את העולם, יהיה לזה מחיר כואב."

בהמשך נאומו אמר: "מונחת לפנינו אלטרנטיבה, כאן במזרח התיכון. היא הולכת וגדלה - הולכת וצוברת כוח. אנחנו יוצרים ברית של מדינות מתונות, שמאמינות בשלום, שמאמינות שלילדינו מגיעה הזדמנות לחיות חיים טובים יותר."

"בשנה האחרונה היתה לי הזכות לפתוח שגרירויות ונציגויות באיחוד האמירויות, בבחריין ובמרוקו, לבקר את נשיא מצרים א-סיסי בארמונו בקהיר ואת מלך ירדן בארמונו בעמאן."

"יחד עם מזכיר המדינה, ידידי טוני בלינקן, יצרנו בפסגת הנגב ארכיטקטורה מתקדמת של ביטחון וכלכלה שישנו את המזרח התיכון ויוכיחו לעמי האיזור שארה"ב עדיין כאן, עדיין מחויבת לביטחונו ולשלומו של האזור.

מכאן, מירושלים, בירתה הנצחית של ישראל, אתה נוסע ישירות לערב-הסעודית. הביקור שלך בערב הסעודית הוא חשוב לישראל ולאזור. לביטחון שלנו ולעתיד השגשוג במזרח התיכון."

עוד אמר לפיד: "יחד איתך אנחנו שולחים לכל עמי האיזור, כולל הפלשתינים כמובן – מסר של שלום. ישראל רוצה בשלום ומאמינה בשלום. אנחנו לעולם לא נוותר על סנטימטר אחד מביטחוננו. יש לנו את החובה להיות זהירים בכל צעד, אבל לכל מדינה, לכל עם שרוצה בשלום ובנורמליזציה איתנו, אנחנו אומרים: "أهلا وسهلا, שלום, Welcome".

"אדוני הנשיא, אתה עתיד להיפגש עם מנהיגי סעודית, קטאר, כווית, עומאן ועיראק. אני אשמח שתעביר להם מסר מאיתנו: ישראל מוכנה. היד שלנו מושטת לשלום. אנו מוכנים לחלוק את הטכנולוגיה והניסיון שלנו, מוכנים שאנשינו יפגשו וילמדו זה על זה, מוכנים שהמדענים והעסקים שלנו ישתפו פעולה.

ספר תהילים, אומר את כל זה במשפט אחד. בפרק כ"ט כתוב: "ה' עוז לעמו יתן, ה' יברך את עמו בשלום". אם נהיה חזקים, אם נהיה נחושים, אם העולם יבין שלא נהסס להגן על עצמנו ועל ערכינו, השלום יבוא."

עוד אמר: "אדוני הנשיא, היחסים בינינו עמוקים. הם חוצי מפלגות. הם מחברים לא רק את הממשלות שלנו, אלא גם את עמינו. החברות הזו היא אחת מאבני היסוד של הביטחון הלאומי של ישראל. היא מרגשת, והיא בעיקר לא מובנת מאליה.

בכל שנותיך בחיים הציבוריים, אתה היית אחד מהארכיטקטים הראשיים של היחסים האלו ועל כך נתונה לך תודתו הנצחית של העם היושב בציון. אנחנו צועדים יחד. אנחנו נמשיך לצעוד יחד. יש לך כאן חבר ובן ברית".

ביידן: "ישראל חייבת להישאר מדינה יהודית ודמוקרטית"

בהמשך עלה הנשיא ביידן ואמר כי הוא מרגיש "כבוד גדול להיות פה שוב בבירת ישראל". עוד אמר כי "נבטיח שישראל וכל להגן על עצמה".

"הטכנולוגיות האלה, כמו כיפת ברזל, הן קריטיות לביטחונה של ישראל. ארה"ב וישראל משתפות פעולה באופן מלא".

ביידן הוסיף ואמר כי "הפתרון הטוב ביותר עבור ישראל והפלסטינים הוא פתרון שתי המדינות". עוד אמר: "ישראל חייבת להמשיך להיות מדינה דמוקרטית, מדינת העם היהודי:

ההצהרה המלאה

ארצות הברית וישראל מאשרות את הקשרים הבלתי ניתנים לערעור בין שתי מדינותינו ואת המחויבות המתמשכת של ארצות הברית לביטחון ישראל. מדינותינו מאשרות בנוסף כי השותפות האסטרטגית בין ארצות הברית לישראל מושתתת על ערכים משותפים, אינטרסים משותפים וידידות אמת.

מעבר לכך, ארצות הברית וישראל מאשרות כי בין הערכים שהמדינות חולקות נכללת מחויבות בלתי מעורערת לדמוקרטיה, לשלטון החוק ולקריאה ל"תיקון עולם". המנהיגים מביעים הערכה לראש הממשלה לשעבר בנט, שהוביל את הממשלה המגוונת ביותר בתולדות ישראל, ושתחת הנהגתו השותפות יוצאת הדופן הזו המשיכה להתחזק.

בהלימה למערכת היחסים הביטחונית ארוכת השנים בין ארצות הברית וישראל ולמחויבות הבלתי מעורערת של ארצות הברית לביטחונה של ישראל, ובמיוחד לשימור היתרון הצבאי האיכותי שלה, ארצות הברית חוזרת על מחויבותה האיתנה לשמר ולחזק את יכולתה של ישראל להרתיע את אויביה ולהגן על עצמה בעצמה כנגד כל איום או שילוב של איומים. ארצות הברית חוזרת ומדגישה כי ההתחייבויות הללו הן דו-מפלגתיות ומקודשות, וכי אינן רק מחויבויות מוסריות, אלא גם מחויבויות אסטרטגיות בעלות חשיבות לביטחון הלאומי של ארצות הברית עצמה.

ארצות הברית מדגישה כי חלק בלתי נפרד מהתחייבות זו היא המחויבות לעולם לא לאפשר לאיראן להשיג נשק גרעיני, וכי היא מוכנה להשתמש בכל רכיבי העוצמה הלאומית שלה כדי להבטיח תוצאה זו. ארצות הברית מוסיפה ומאשרת את המחויבות לעבוד יחד עם שותפים אחרים כדי להתעמת עם התוקפנות והפעילויות מערערות היציבות של איראן, בין אם הן מקודמות ישירות ובין אם באמצעות שלוחים וארגוני טרור כמו חיזבאללה, חמאס והג'יהאד האסלאמי הפלסטיני.

ארצות הברית וישראל מציינות כי אין דבר המיטיב לשקף את התמיכה האיתנה והדו-מפלגתית של ארצות הברית בביטחון ישראל יותר מאשר מזכרי ההבנות חסרי התקדים בדבר סיוע ביטחוני שנחתמו על ידי ממשלי ארצות הברית בעשורים האחרונים, וכי הסדרים אלה מוכיחים במילים ובמעשים שארצות הברית רואה את ביטחון ישראל כחיוני לאינטרסים של ארצות הברית וכעוגן של יציבות אזורית.

ארצות הברית מביעה תמיכה חזקה ביישום מלא של תנאי מזכר ההבנות ההיסטורי הנוכחי בעניין 38 מיליארד דולר, באופן המכבד את מחויבותה המתמשכת של ארצות הברית לביטחון ישראל, וכן באמונה כי מזכר ההבנות הבא צריך להתייחס לאיומים המתעוררים ולמציאות חדשה. נוסף על כך, ארצות הברית מחויבת לאתר סיוע נוסף בהגנה מפני טילים מעבר למזכר ההבנות, בנסיבות חריגות, כגון העימות המזוין עם חמאס במשך אחד עשר ימים במאי 2021. ישראל מעריכה את מחויבותה של ארצות הברית למזכר ההבנות ואת הענקת מיליארד דולר נוספים מעבר לרמה שנקבעה במזכר ההבנות, כמימון נוסף להגנה מפני טילים בעקבות העימות ב-2021. יתר על כן, המדינות מביעות רצונן הרב לקדם את שותפות ההגנה של ארה"ב-ישראל באמצעות שיתוף פעולה בטכנולוגיות הגנה מתקדמות, כגון מערכות נשק מבוססות לייזר כדי להגן על שמי ישראל ובעתיד על שמיהם של שותפים ביטחוניים אחרים של ארצות הברית וישראל.

ישראל מודה לארצות הברית על תמיכתה המתמשכת והענפה בהעמקה ובהרחבה של הסכמי אברהם ההיסטוריים. המדינות מאשרות כי הסכמי השלום והנורמליזציה של ישראל עם איחוד האמירויות, בחריין ומרוקו מהווים תוספת קריטית להסכמי השלום האסטרטגיים של ישראל עם מצרים וירדן, שכולם חשובים לעתיד אזור המזרח התיכון ולמטרה של הביטחון האזורי, השגשוג והשלום באזור. המדינות מציינות כי פסגת הנגב ההיסטורית, שיזם ואירח ראש הממשלה לפיד, הייתה ציון דרך במאמצים משותפים של ארצות הברית וישראל לבנות מסגרת אזורית חדשה המשנה את פני המזרח התיכון.

ארצות הברית וישראל מברכות בהקשר זה על המפגש שהתקיים במנאמה, בחריין ב-27 ביוני, שבו הוקם פורום הנגב לשיתוף פעולה אזורי. ארצות הברית מברכת על התפתחויות אלה ומחויבת להמשיך ולמלא תפקיד פעיל, כולל בהקשר של ביקורו הקרוב של הנשיא ביידן בערב הסעודית, בבניית ארכיטקטורה אזורית איתנה; בהעמקת את הקשרים בין ישראל לבין שותפיה האזוריים; בקידום האינטגרציה האזורית של ישראל לאורך זמן; ובהרחבת מעגל השלום כך שיכלול עוד מדינות ערביות ומוסלמיות.

ארצות הברית וישראל מברכות גם על ההזדמנות להשתתף במפגש מרובע (היברידי), יחד עם מנהיגי הודו ואיחוד האמירויות, במסגרת יוזמת I2U2, שמביאה יחד את ארבע המדינות הללו לקדם שיתוף פעולה בכלכלה ובתשתיות אסטרטגיות, ומדגימה את חשיבות השותפות החדשה הזו, שהושקה לראשונה על ידי שרי החוץ שלהן באוקטובר 2021.

ארצות הברית וישראל חוזרות ומבטאות את דאגתן ביחס להתקפות הנמשכות נגד אוקראינה, את מחויבותן לריבונות ולשלמות הטריטוריאלית של אוקראינה, ומאשרות את החשיבות של המשך סיוע הומניטרי לעם האוקראיני.

ארצות הברית וישראל מאשרות כי ימשיכו לפעול יחד כדי להיאבק בכל הניסיונות להחרים את ישראל או ליצור דה-לגיטימציה לישראל, לשלול את זכותה להגנה עצמית, או לייחד אותה באופן בלתי הוגן בכל פורום, כולל באו"ם או בבית הדין הפלילי הבינלאומי. תוך כיבוד מלא של הזכות לחופש הביטוי, הן דוחות בתוקף את קמפיין ה-BDS. שתי המדינות ישתמשו בכלים העומדים לרשותן כדי להילחם בכל נגע ומקור של אנטישמיות וכדי להגיב בכל פעם שביקורת לגיטימית תחצה את הגבול לקנאות גזענית ולשנאה או תנסה לחתור תחת מקומה הראוי והלגיטימי של ישראל בקרב משפחת העמים. בהקשר זה, הן מביעות את דאגתן העמוקה מהעלייה הגלובלית באנטישמיות וחוזרות על מחויבותן לפעול נגד השנאה העתיקה הזו על כל ביטוייה. ארצות הברית גאה לעמוד לצד מדינת ישראל היהודית והדמוקרטית, ולצדו של העם בישראל, שהאומץ, החוסן ורוח החדשנות יוצאי הדופן שלו מהווים השראה לרבים כל כך ברחבי העולם.

ארצות הברית וישראל מתחייבות להמשיך לדון באתגרים ובהזדמנויות ביחסי ישראל-פלסטינים. המדינות מגנות את סדרת הפיגועים הנתעבת נגד אזרחי ישראל בחודשים האחרונים ומאשרות את הצורך להתעמת עם כוחות רדיקליים, כגון חמאס, המבקשים ללבות את המתיחות ולהצית אלימות וטרור. הנשיא ביידן מאשר מחדש את תמיכתו ארוכת השנים והעקבית בפתרון שתי המדינות ובקידום מציאות שבה ישראלים ופלסטינים כאחד יוכלו ליהנות ממידה שווה של ביטחון, חירות ושגשוג. ארצות הברית עומדת מוכנה לעבוד עם ישראל, הרשות הפלסטינית ובעלי עניין אזוריים לטובת מטרה זו. המנהיגים מאשרים גם את מחויבותם המשותפת ליוזמות המחזקות את הכלכלה הפלסטינית ומשפרות את איכות החיים של פלסטינים.

ארצות הברית וישראל נהנות משיתוף פעולה ודו שיח נרחבים בין שתי מדינותיהן בתחומים קריטיים רבים - משיתוף פעולה פורץ דרך במדע וטכנולוגיה, דרך שיתוף מודיעין ייחודי ותרגילים צבאיים משותפים, ועד למאמצים משותפים בהתמודדות עם אתגרים גלובליים בוערים כגון שינוי אקלים, ביטחון תזונתי ובריאות. כדי להשלים את שיתוף הפעולה המדעי והטכנולוגי הנרחב הקיים בין שתי מדינותיהם, וכדי להביא את שיתוף הפעולה ביניהן לשיא חדש, השיקו המנהיגים דיאלוג אסטרטגי רם דרג חדש בנושא טכנולוגיה, כדי ליצור שותפות טכנולוגית בין ארצות הברית לישראל בטכנולוגיות קריטיות ומפציעות, וכן בתחומים שהם מקור לדאגה עולמית: מוכנות למגפות, שינוי אקלים, בינה מלאכותית וטכנולוגיה מהימנה. השותפות הטכנולוגית החדשה הזו תהיה מיועדת להאיץ את סביבות החדשנות ההדדיות של המדינות ולהתמודד עם אתגרים גיאו-אסטרטגיים.

באותה רוח, ארצות הברית וישראל מאשרות את מחויבותן להמשיך במאמציהן המשותפים והמואצים לאפשר למחזיקי דרכונים ישראלים להיכלל בתוכנית הפטור מאשרה של ארצות הברית בהקדם האפשרי, וכן את תמיכתן בשיתוף פעולה מוגבר בנושא חילופי סייבר מבצעיים ובמאבק בפשיעת סייבר. המנהיגים מצהירים כי כל היוזמות הללו, ואינספור מאמצים משותפים אחרים, הננקטים בין עמיהם בכל דרג של ממשל וחברה האזרחית, מוכיחות כי השותפות האסטרטגית בין ארצות הברית לישראל היא הכרחית ותורמת תרומה עצומה, לא רק לטובת אזרחים אמריקאים וישראליים אלא גם לטובת המזרח התיכון והעולם.

ברשימה זו של הישגים יוצאי דופן ועם תחושה של ההבטחה האדירה שמערכת היחסים שאין מקבילה לה בין ארצות הברית וישראל טומנת בחובה לעתיד, ארצות הברית וישראל מקדמות בחום את הכניסה לשנה ה-75 של שותפות מופלאה זו.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר