תמונת מצב

שלב אחרי שלב • כך מתבצע טיהור קני הטרור בג'נין

כמות הנשק ומעבדות הנפץ בבירת הטרור בצפון השומרון הובילו להחלטת הדרג המדיני על מבצע מוגבל לניקוי וטיהור קן הצרעות שהפך למסוכן מיום ליום • מאות משוריינים בסיוע חיל האוויר החלו לסכל ולעצור מחבלים חמושים בזה אחר זה (צבא וביטחון)

ב. ניסני | כיכר השבת |
התקיפות האוויריות בעיר, היום (צילום: לפי סעיף 27א)

בשעה 01:15 בלילה (שני) החל צה"ל במערכה שבשלב זה מוגדרת 'מוגבלת' בעיר ג'נין הממוקמת בצפון השומרון. כוחות רגליים, משוריינים וכטב"מים בשילוב אמצעים טכנולוגיים מתקדמים בגיבוי מודיעיני המסופק ע"י השב"כ פשטו על ג'נין וכיתרו אותה מכל צדדיה.

בתוך 12 שעות, חוסלו 8 מחבלים, נפצעו עשרות ונעצרו יותר מ-20 מחבלים כשכל העת ג'נין מכותרת מכל עבריה - אין יוצא ואין בא. במהלך הפעילות, נתקלו לוחמי צה"ל בחילופי אש במהלכן נפצע חייל צה"ל באורח קל כתוצאה מהתפוצצות רימון.

כיצד הפכה ג'נין לקן הצרעות הגדול ביו"ש

במהלך השנים התמודדה ישראל עם קיני טרור רבים ביו"ש בעיקר בחברון (גוש עציון) רמאללה (בנימין) שכם (שומרון) וג'נין (צפון השומרון). אולם, מאז ההתנתקות שהתבצעה בראשית שנות האלפיים במהלכה פונו היישובים שא-נור, חומש, גנים וכדים בצפון השומרון ובכך נוצרה טריטוריה פלסטינית בשטח עצום החולש על כל צפון השומרון.

בשנים האחרונות התמעטה הנוכחות הצבאית בשטחים אלו ולאור מדיניות צה"ל, גם בוטלו מחסומים רבים. כל אלו יצרו חופש תנועה כמעט מוחלט בשטח העצום בצפון השומרון וגרמו לזרימת נשק במאסות עצומות לג'נין, שכם ומחנות הפליטים הסמוכות להן.

שובר גלים

ב-31 במרץ 2022 החל צה"ל במבצע 'שובר גלים' על מנת להתגבר על הטרור ביו"ש. המבצע, שכלל מעצרים וחיסולים בכל יו"ש וכלל גם את גוש עציון, התמקד בעיקר בטרור בשומרון בדגש על שכם, בלאטה וג'נין.

במהלך מבצע 'שובר גלים' נהרגו 200 מחבלים, 20 חפים מפשע ונפצעו מאות נוספים. מאות מחבלים נעצרו כשרבים מהם הוגדרו 'פצצה מתקתקת' מאחר והיו ברדכם להוציא לפועל פיגוע ירי כנגד אזרחים וחיילי צה"ל.

אולם, בתקופה האחרונה התקבלה ההחלטה בדרג המדיני להפסיק להשתמש במילים 'שובר גלים' בפעולות סיכול ומעצרים בשל זעם ברשות הפלסטינית שנתפסה כמי שמשתפת פעולה עם ישראל במבצע צבאי.

בחודשים האחרונים, התרבו פיגועי ירי אשר מקורם היה במחבלים מצפון השומרון - בדגש על ג'נין. כאמור, בשל הטריטוריה שנוצרה מאז ההתנתקות, מחבלים רבים מצאו מסתור בג'נין וכמויות הנשק זרמו לאיזור - אם מהברחות מירדן ואם מבסיסי צה"ל בדרום הסובלים ממכות פריצות ע"י עבריינים תושבי הפזורה הבדואית.

ריבוי הנשק ומעבדות הנפץ הובילו לכך שכל פעולה של חיילי צה"ל וכוחות הביטחון בג'נין הפכו לקרבות ירי ופיצוצי מטענים שעוצמתם הלכה וגברה ובשיאם של האירועים נפצעו 7 לוחמים מהתפוצצות מטען רב עוצמה שפגע ברכב המשוריין בו נסעו.

לצד זאת, הלכו והתרבו ניסיונות מצד גורמי הטרור בעיר לייצר רקטות אשר עלולים להוות איום על כל מרכז הארץ לצד הכנות מטענים רבי עוצמה.

לאחר הפיגוע הקטלני בעלי לפני כשבועיים, בו נרצחו 4 יהודים ונפצעו ארבעה נוספים, גברו הקולות בציבור הישראלי ובקרב הפוליטיקאים על חובתו של צה"ל לטפל בקיני הטרור שהתרבו בג'נין.

מבצע 'בית וגן'

לפני כשבוע וחצי, נפלה ההחלטה אצל ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הביטחון יואב גלנט וצמרת מערכת הביטחון - כי אין מנוס, ועל צה"ל לצאת בפעולה ארוכה יחסית על מנת להשיב את תחושת הביטחון לתושבי יו"ש.

כאמור, אמש בשעה 01:15 נכנסו כוחות צה"ל רבים לעיר וכיתרו אותה מכל עבריה - אין יוצא ואין בא. במהלך הפעילות חוסלו מספר מחבלים, סוכלו מעבדות נפץ, מעבדות לייצור רקטות, כשחיל האוויר משתתף באופן אקטיבי בתקיפות לצד מידע מודיעיני בזמן אמת המסופק גם על ידי השב"כ.

צלפים של צה"ל התמקמו על גגות רבים ברחבי העיר וההתנגדות הפלסטינית נחלשה בעוצמתה ביחס למצופה לסדר גודל כזה של פעילות ונוכחות צה"לית.

בכתבה זו נעשה שימוש בצילומים אשר בעל הזכויות בהם לא נודע או לא אותר, בהתאם להוראות סעיף 27א לחוק זכות יוצרים. אם הנכם בעלי הזכויות שלחו הודעה על כך בצירוף הצילום המקורי לדוא"ל desk@kikar.co.il.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר