דף קרבי

הרמטכ"ל במסר למפקדים: "לא תקלל חרש; אל תצלמו סרטוני נקמה" 

הרמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי כתב מסר למפקדים שנלחמים עם חייליהם ברצועת עזה והעביר מספר מסרים אודות המלחמה ותפקידם של הלוחמים בשטח | הרמטכ"ל הדגיש כי המלחמה אינה נקמת דם אלא מערכה צודקת מאין כמותה | דבריו המלאים של המפקד ללוחמיו (חדשות) 

דוד הכהן | כיכר השבת |
הרמטכ"ל, מנסה לדחות את בדיקת המבקר (צילום: Photo by David Cohen/Flash90)

הרמטכ"ל רב אלוף הרצי הלוי העביר היום "דף קרבי" למפקדי צה"ל, בו העביר מספר דגשים אודות המלחמה בכלל והפעילות ברצועת עזה בלב האוכלוסייה האזרחית בפרט.

אלו דבריו המלאים של הרצי הלוי למפקדי צה"ל ברצועת עזה:

"מפקדים, אנחנו נלחמים זה ארבעה חודשים, ודרך ארוכה עוד לפנינו. המלחמה משנה את פניה. מהתחלה קשה וכואבת להתאוששות מהירה ונחושה, שהובילה להתקפה אשר תוצאותיה ניכרות – בפגיעה באויב ובהשבת חלק מהחטופים. פעולותינו משתנות ומותאמות לשלבי המלחמה השונים ולמשך המערכה. אתכם המפקדים אני פוגש בשטח: נחושים ומשימתיים, חדורי רוח ניצחון ומובילים מלפנים. אתם מובילים את התמרון בתנאים קשים ובסיכון גבוה, מבצעים בצורה איכותית ולאורך זמן. כל אלה מביאים לתוצאות מרשימות, על אלה הנכם ראויים לכל שבח. נמשיך לפרק את חמאס ולעשות הכל כדי להחזיר את החטופים מעזה ואת תושבי הדרום והצפון לבתיהם בביטחון", הבטיח הרמטכ"ל למפקדי צה"ל.

הלוי הדגיש בדבריו כי "אני כותב לכם את שהייתי כותב לעצמי בפנקס לו הייתי כעת מג"ד או מח"ט, כדגשים לעשייה:

  • מלחמה ארוכה וצודקת – כל מהלך הוא חשוב מאוד, כל הישג מקומי הוא חלק ממימוש מטרות המלחמה – עשו זאת בנחישות ובמקצועיות. דרך ארוכה מחייבת התבוננות רחבה, מעבר לכוונת ולתצ"א", כתב הרמטכ"ל לפקודיו.

"בכל מהלך", אומר הלוי, "עלינו לברר היטב מהן המטרות וכיצד נממשן באופן המיטבי, עלינו לחשוב כיצד לנהוג כדי לשמר את המסגרת חזקה לאורך זמן – לקחת אוויר לריצה למרחקים ארוכים, לא לספרינט", הדגיש הרמטכ"ל, ועבר לדון באסטרטגיית ה"פשיטות" הממוקדות ברחבי צפון רצועת עזה.

"פשיטות – התחלנו לפעול בצורת קרב פשיטה, כדי להגביר את האפקטיביות ביחס לשטח ומול האילוצים. בקרב מסוג זה טמונות הזדמנויות רבות – התחבולה, ההפתעה והמיקוד ביתרונות היחסיים. כל אלה יתעצמו, אם תקיימו תהליכי נוהל קרב יסודיים, תכנון מדויק ומוכנות רחבה למקרים ותגובות. מעל לכל אלה – פיקוד איכותי בשטח. יתרונו של הפיקוד מלפנים הוא יתרון מוחשי במערכה הנוכחית".

נושא נוסף שעלה במכתב הוא הפן ה"מוסרי" שבדרך הלחימה של צה"ל כאשר הוא נכנס לשטח בנוי אזרחי, בדבריו העביר המפקד העליון של הצבא 'דבר תורה' על החובה של צה"ל להתנהג כצבא מוסרי.

"ערכים בלחימה – בפרשת קדושים מופיעה המצווה "לֹא תְּקַלֵּל חֶרֶשׁ". תמוה מדוע לא לקלל, אם החירש אינו שומע. התשובה פשוטה – כשאתה מקלל אתה מקלקל את עצמך. אנו נוהגים כבני אדם ושומרים, בניגוד לאויבנו, על צלם אנוש. עלינו להקפיד שלא להפעיל כוח היכן שלא נדרש, להבחין בין מחבל לשאינו, לא לקחת דבר שאינו שלנו – מזכרת או פריט אמל"ח ולא לצלם סרטוני נקמה. איננו במסע הרג, נקמה או רצח עם. באנו לנצח ולהכריע אויב אכזר, הראוי להפסד מר. לא נשגה ונאפשר לו הישג בזירה הבין-לאומית. לוחם אמיתי הוא זה שערכיו אינם מתגמשים אל מול מציאות מאתגרת, הוא זה שערכיו איתנים ואינם משתנים לפי כיוון הרוח", הדגיש הלוי לפקודיו.

הדף הקרבי שקיבלו המפקדים (צילום: דובר צה"ל)

הלוי גם הזכיר במכתב המיוחד את נושא התחקירים אודות אירועי השבעה באוקטובר והתחייב כי הצבא יחקור את הטרגדיה שהתרחשה בתוך ישראל.

"תחקירים – בקרוב נתחיל בתהליך תחקור אירועי השבעה באוקטובר ומה שהוביל אליהם, למרות היותנו עדיין במלחמה. בשם הלמידה מוטלת עלינו החובה לתחקר. זהו הֶכְרֵחַ ולא פריווילגיה. רק כך נוכל להבין באיזה אופן יכולנו לפעול ובאיזה אופן נפעל בעתיד כדי להגן טוב יותר על אזרחי ישראל. כל יחידה וכל כוח יתחקרו את הקרבות ואת האירועים בהם השתתפו ובמעלה שרשרת הפיקוד נתחקר קומה מעל קומה. צה"לית נתחקר בשלב זה את אירועי הפתיחה, אך יחידה שנמצאת בפסק זמן מהלחימה, מחויבת לתחקר גם את האירועים שלאחריהם – בשם הלמידה ומניעת אובדן הידע. אני סומך את ידי על יכולתו של צה"ל לערוך תחקיר אמתי ונוקב. פעלו ראשית לבניית בסיס עובדתי משותף לתחקיר, ולאחר מכן עברו לחשוב ולנסח את המסקנות ואת הלקחים", העביר הלוי את הנחיותיו לביצוע התחקירים.

"את התחקירים נבצע לאור חמישה ערכים מובילים: אמת, ענייניות, שקיפות, אחריות ורעות", הבטיח הרמטכ"ל הלוי.

המפקד גם התייחס לסוגיית הנפקדים משירות בצה"ל ואמר כי ישנו צורך בכל לוחם או לוחמת.

"חוסן ולכידות המסגרת – בתום ארבעה חודשי לחימה הגיעה העת לעסוק בנפקדים ולהחזיר אותם למעגל הלחימה. אנו זקוקים לכל לוחם ולוחמת, ואם יעלה הצורך נטפל בהם באופן משמעתי. זו אחריותנו לצמצם את התופעה. לצד זאת, עלינו לזכור שבעקבות המלחמה ונקודת הפתיחה שלה, שהיו בה אירועים חריגים וקשים, משרתים רבים עשויים לחוש מצוקה וחרדה. הביאו את אנשיכם אליכם לשיחה שיש בה פתיחות וכנות ועזרו להם לבסס ולהעמיק את חוסנם. היעזרו בגורמי מקצוע כשנדרש. זהו המעשה הפיקודי ההכרחי. זכרו את מחויבותנו לאלה שנפגעו בגוף ובנפש, הנמצאים בעיצומו של מסע השיקום וחזרה לחיי מעשה ומשמעות. העניקו לכל אחד ואחת מהם את התמיכה ואת הטיפול להם הם זקוקים", ביקש הרמטכ"ל מהמפקדים בשטח, שלוחמיהם נתקלים בעזה במראות קשים.

הלוי התייחס במכתבו גם למשפחות השכולות ולזכרם של החיילים שנפלו בתחילת המלחמה ובמהלכה.

"משפחות שכולות – איבדנו מטובי בנינו ובנותינו באירועי הפתיחה ובלחימה שאחריה. הקשר עם המשפחות השכולות חשוב היום ולשנים רבות קדימה. הקפידו להגיע אליהן בכל עת שתוכלו. אם יעלה בידיכם, גם שיחת טלפון בהפוגה בקרב – חשיבותה רבה. חלק מהביקורים עשויים להיות מורכבים ועלינו להכיל את דברי הביקורת ולהמשיך להגיע בהתמדה. הקפידו להגיע לכל ביקור לאחר שלמדתם לעומק את העובדות הנוגעות לחללים ולאירועים בהם נפלו וכשאתם בקיאים בפרטי המקרה, עשו זאת במקצועיות וברגישות המתחייבת, ודעו: בזמן שחלף משפחות רבות עסקו בפרטי הנפילה של יקיריהן ובחיבור הנעלמים. הכנות והשקיפות יצמיחו אמון – כזה שיקשה עליכם לשקמו אם לא תגיעו מוכנים לביקור הראשון. זהו חלק מהאחריות המונחת על כתפיכם. היו ערים ורגישים. הקשר בין המשפחות ובניכם הוא בעל מטען מוסרי; בעבורכם המפקדים זו חובה שהיא זכות; בעבור המשפחות – שותפות והנצחה, רעות וברית דמים", סיכם הלוי.

הרמטכ"ל סיכם את מכתבו:

"מפקדים,

נכונו לנו אתגרים משמעותיים ולחימה ממושכת – בצפון, במרכז ובדרום. זו מלחמה על הבית. הנחישות והמקצועיות שלנו בכל גזרה ומול כל אויב הם שיבהירו למבקשי רעתנו את המחיר הכרוך בהתקפה על מדינת ישראל. מלחמה ארוכה מחייבת טיפול באנשים, ביכולות ובמשמעת המבצעית. המשיכו להשקיע ברוח המלחימה בקרב אנשיכם, תוך עידוד הלמידה והטמעת המקצוע.

זכרו: הרוח תביא את הניצחון, המקצועיות תקבע את התוצאה.

היו גאים באנשיכם, אני גאה בכם!", הודה הרמטכ"ל ללוחמיו.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר