"מתחרט שנולדתי"

רעב, דיכוי ומוות: שלוש עדויות אמיצות מלב הכלא הגדול בעולם - צפון קוריאה

שלושה אזרחים אמיצים בצפון קוריאה, העבירו בדרכים מתוחכמות - תוך סיכון חייהם - לרשת BBC המערבית, מכתבים עם עדויות על הזוועות במדינה שהפכה לבית הכלא הגדול בעולם | במכתבם, הם מספקים אשנב קטן למדינת הזוועות, מוכת המוות והרעב ומספרים כיצד הם מנסים לשרוד (בעולם)

ציקי ברנדוין | כיכר השבת |
(צילום: שאטרסטוק)

כנראה שכיום בית הכלא הגדול בעולם הוא בית כלא שכל מי שיושב בו הוא חף מפשע, וכל חטאו היה שנולד בתוך בית הכלא הזה. אותו בית אסורים הוא למעשה מדינה שבאופן אירוני שמה הרשמי הוא "הרפובליקה הדמוקרטית העממית של צפון קוריאה".

>> למגזין המלא - הקליקו כאן

בכתבה הזו תקראו עדויות מצמררות של שלושה צפון קוריאנים אמיצים שהעבירו בדרכים מתוחכמות לרשת BBC המערבית, מכתבים עם עדויות על הזוועות בצפון קוריאה, המספקים אשנב קטן למדינת הזוועות.

מבריחת התרופות

אחת העדות הייתה פעם אשת עסקים מולחת בצפון קוריאה. היום היא פחות מצליחה אבל מתפרנסת מספיק בשביל להביא אוכל הביתה.

לא, היא לא מהנדסת, לא אדריכלית וגם לא מתכנתת. האישה, שנכנה אותה בשם הבדוי סוק יונג, מוכרת תרופות בשוק השחור המשגשג במדינה הרודנית, שמתקשה לספק תרופות לאזרחיה. יונג נתפסה בעבר, והייתה בסכנה גדולה של מאסר ארוך ואכזרי, אך הצליחה לארגן מספיק כסף לשחד את המשטרה כדי לחון את עצמה. כיום, כך אמרה בעדותה, לא תוכל לאפשר לעצמה כלכלית לתת שוחד נוסף והיא לוקחת סיכון עצום.

השגשוג הכלכלי של יונג קרס עם פרוץ מגפת הקורונה, אז הצפון סגר את הערים ולא היה אפשר לצאת. בנוסף, בצבא צפון קוריאה פרסמו הקשחת הנחיות ברורה: מי שינסה להתקרב לגבול - כדור בראש.

הדירות של פיונגיאנג, בירת צפון קוריאה (צילום: Thomas Evans on Unsplash)

יונג, כמו צפון קוריאניות רבות, היא המפרנסת העיקרית בבית. ולא, זה לא שהבעל עצלן או חולה. המדינה מחייבת רבים כמוהו לצאת לעבוד עבור המדינה בשכר זעום שלא מאפשר באמת מחיה.

לאורך השנים העסקה הייתה ברורה, יונג הייתה מקבלת ממבריח שהיה מגיע לגבול סין, מעביר לה את התרופות, והיא הייתה משחדת את השומרים בלא פחות ממחצית מהרווחים. הקשחת העמדות של הצבא הצפון קוריאני אילצו אותה לוותר על הברחות ולהסתפק במכירת תרופות מקומיות, ובמיוחד אחרי שנתפסה, היא יודעת שהיא במעקב הרבה יותר הדוק מאחרים.

לדבריה, שכנים מגיעים להתחנן לאוכל, כשלמעשה באיזור שלה היא נחשבת לאמידה, ולו בגלל הסיבה הפשוטה - היא יכולה לקנות אוכל. לדבריה, גם היא מאז הקורונה נאלצה להגיע למצב של צמצום, ובמקום אורז לארוחה המרכזית, היא ובני משפחתה מסתפקים במרק או תבשיל תירס.

פועל הבניין

חצי דולר. זוכרים את מה שאמרנו על הגברים בצפון קוריאה שעובדים בשכר רעב? - אז גם צ'אן הו (שם בדוי כמובן) משתכר בשכר של חצי דולר בלבד ביום. שקל ושמונים אגורות. זהו.

גם אשתו היא המפרנסת העיקרית בבית, כשהיא משמשת כמוכרת בשוק, שם מחירי המזון זינקו בשנים האחרונות בצורה לא פרופורציונלית.

"אני רוצה שהעולם ידע - אני מתחרט שנולדתי במדינה הזאת", כתב באחד המכתבים שהצליח להבריח אל המערב תוך סיכון חייו.

רכבת עמוסה בתחנת המטרו קיסון, בפיונגיאנג (צילום: Thomas Evans on Unsplash)

לדבריו, במהלך הקורונה מחירי המזון האמירו והוא לא יכל לאפשר לעצמו לרכוש כמעט דבר: "כשנדבקתי בקורונה, חששתי שאני עומד למות. אחר כך הבנתי שיש יותר סיכוי שאמות מרעב מאשר שאמות מהקורונה".

צ'אן הו תיאר סיפור קשה מהכפר בו חי. לדבריו, משפחה שהאם הייתה חולה מכדי לעבוד, אילצה את הילדים לקבץ נדבות שלא הגיעו. הילדים מתו מתת תזונה, ובהמשך גם האם. לדבריו, מדובר בתופעה ולא במקרה נדיר.

"אני לא מצליח לישון כשאני חושב על זה שהילדים שלי יהיו צריכים לחיות לנצח בגיהנום חסר התקנה הזה", הוא אמר.

באחד המכתבים סיפר כי לאחרונה בן של חברו שוחרר מהצבא הצפון קוריאני אחרי שסבל מתת תזונה. אך תוך שמונה ימים בטנו התנפחה והוא מת.

מוכרת הסיגריות והירקות

ג'י יאון (שם בדוי, כן?) מצאה גם היא שיטה להתפרנס, שיטה שנהרסה בעקבות הקשחת התנאים בקורונה.

ג'י מפרנסת בפרוטות שמרוויחה בעבודה במכולת בה עובדת. בעבר, הייתה גונבת פירות וירקות ולוקחת מבעלה סיגריות שקיבל כשוחד בעבודתו, והייתה נוסעת אלפי קילומטרים לאיזור הבירה פיונגיאנג, שם העיר נחשבת לאמידה יותר, ומכרה את הסחורות.

אבל השינוי של המשטר שיבש לה את הפרנסה: "הם הפכו את זה לבלתי אפשרי". מצד אחד, ברכבות החלו לבצע חיפושים יסודיים בתיקים של הנוסעים, וגם בעלה מקבל פחות שוחד כי לאנשים פשוט אין את היכולת הכלכלית, אפילו לשחד.

ילדים עומדים בתור מול ציור קיר בפיונגיאנג, צפון קוריאה (צילום: Thomas Evans on Unsplash)

במהלך השבוע בו שלחה מכתבים, נאלצה להסתפק בפולג'וק, מעין מחית של ירקות, עשב וצמחים מרירה במרקם דייסתי. היא מעדיפה ששכניה לא יידעו שמצבה כה קשה שהיא נאצלת להסתפק במאכל שנחשב לסמלי במיוחד בימי הרעב בצפון קוריאה בשנות התשעים, אז על פי ההערכות מתו ברעב לפחות שלושה מיליון בני אדם.

לדבריה, מדובר במצב קשה, בו אנשים לא מצליחים בכלל לחשוב על מה שמתרחש לידם, כששכנים מתים מרעב. "אנחנו במצב של הישרדות", סיפרה.

במכתב האחרון שהצליחה להעביר, העידה כי אין לה יכולת להאכיל את הילד שלה, והיא לא יודעת מה יעלה בגורלו.

בצפון קוריאה הגיבו

העדויות הקשות הללו על אנשים שגוועים ברעב ברחובות הכפרים מטלטלות, ועל פי ההערכות, מאז החלה מגפת הקורונה המדינה במצב כלכלי קשה יותר ממה שהיה, דבר שמביא אנשים לחרפת רעב. התופעה גורמת למערב לנסות לחשוב איך לסייע, אך בינתיים לפחות, במדינה הרודנית דוחים הצעות רבות.

קים ג'ונג-און - המנהיג העליון של קוריאה הצפונית (צילום: שאטרסטוק)

בנציגות צפון קוריאה בבריטניה הגיבו לעדויות שכאמור נחשפו ברשת BBC והודלפו בזכות ארגון בשם Daily NK.

הנציג הצפון קוריאני הגיב: "המידע שאספתם אינו עובדתי לחלוטין מכיוון שהוא נגזר מעדויות מפוברקות של כוחות נגד צפון קוריאה. צפון קוריאה תמיד העדיפה את האינטרסים של האנשים גם בזמנים קשים ויש לה מחויבות בלתי מעורערת לרווחת העם. רווחת העם היא בראש סדר העדיפויות שלנו, גם מול ניסיונות ואתגרים".

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר