חדירה לעומק הארגון 

הזרוע ההומניטרית של טרור החמאס | הנתונים המזעזעים מחשיפת המודיעין הישראלי 

ארגון אונר"א הואשם השבוע במעורבות ישירה בטבח שמחת תורה. לא שזה הפתיע מישהו בישראל, אך מדינות העולם בזו אחר זו החליטו להפסיק את התמיכה בארגון הסעד של האו"ם שהפך ל"זרוע ההומניטרית" ואולי גם הדיפלומטית של חמאס בעולם | היכרות עם הארגון שמחנך את בני ובנות עזה לשנאה ומוות, ומקבע את מעמד הפליטים של הפלסטינים (מגזין כיכר)

ישראל גראדווהל | כיכר השבת |
לזריני בא-שאטי (צילום: shutterstock)

אונר"א. כבר שנים שבישראל מתריעים שמשהו רקוב בתוך הארגון הזה. אך בעולם לא הקשיבו, ומנהיגי מדינות המערב הנאורות המשיכו בקשרים חמים עם הארגון והעומד בראשו פיליפ לזריני.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

רק בשנה האחרונה, התהדרה שרת החוץ של צרפת בפגישה עם האיש שדואג ל"הומניטריות" ברצועת עזה, מנכ"ל אונר"א לזריני, ועל הקשר החם בין צרפת לארגון הסעד של חמאס... סליחה, של האו"ם.

ארגון אונר"א הוא ארגון מטעם האו"ם - כלומר ארגון בינלאומי רשמי. המטרה הרשמית של אונר"א היא לסייע לפליטים פלסטינים בכל רחבי המזרח התיכון.

ומדוע הפלסטינים נקראים פליטים? ובכן, מעמד הפליטות נקבע בגלל שלפני יותר מ-75 שנה קמה לה מדינת ישראל על אפם וחמתם של המכונים היום "פלסטינים", וערבים מקומיים מצאו את עצמם ללא בית לאחר שפתחו במלחמה נגד ישראל, שעות ספורות לאחר קום המדינה.

חיילים יוצאים למלחמת העצמאות (צילום: ארכיון המדינה)
"כל העם צבא" (צילום: ארכיון המדינה)

בדיוק כמו היום, גם אז, הערבים המקומיים קיוו לרסק את חלום המדינה היהודית תוך שעות ספורות ומצאו את עצמם נעקרים מבתיהם, מה שהם קוראים ה"נכבה". העובדה שישראל נלחמה בהם בחזרה ואף ניצחה, ככל הנראה לא מצאה חן בעיניהם ומאז הפלסטינים הפכו ל"קורבנות" ופליטים. בערך מה שקרה כמה ימים אחרי "טבח שמחת תורה". ארגון אונר"א הוא זה שלמעשה משמר את "מעמד הפליט" עבור הפלסטינים למרות שעברו מאז יותר משבעה עשורים.

במהלך השבוע, אחרי שהתגלה שלפחות שנים-עשר מתוך פקידי הארגון השתתפו במו ידיהם בטבח שמחת תורה, חתכו מדינות העולם בזו אחר זו את התמיכה הכספית בארגון, כאשר המכה הקשה מכולן הייתה זו של ארצות הברית - עד כה המממנת הגדולה ביותר של הארגון.

יותר מחמש עשרה מדינות, נכון לשעת כתיבת שורות אלו, בנוסף לאיחוד האירופי - שלקח לו קצת זמן לעכל, הודיעו על עצירת התמיכה בארגון לאור הטענות הקשות שהעלתה ישראל וההוכחות החותכות שסיפקה לכך שעובדי אונר"א השתתפו בטבח.

ה'וול סטריט ג'ורנל מסר ביום שני פרטים נוספים על ההאשמות שמיוחסות לעובדי אונר"א, האשמות שגרמו למנהיגי העולם לנוע על כסאותיהם באי נוחות ולהודיע על סנקציות כנגד הארגון.

ילדי הטרור של אונר"א (צילום: אונר"א)

לפי העיתון, חלוקת התפקידים בין חברי הארגון התנהלה באופן הבא: שישה מתוך ה-12 השתתפו באופן פעיל בטבח, חמושים מכף רגל ועד ראש ועל פי החשד אף ביצעו זוועות באזרחים.

שניים אחרים עזרו לחטוף ישראלים, שניים נוספים השתתפו בטבח באזורים שבהם אזרחים ישראליים הוצאו להורג (ככל הנראה הכוונה למסיבת הנובה י.ג), אחרים תיאמו את הלוגיסטיקה של המתקפה.

אותם שניים-עשר בהם עוסק הדו"ח מהווים ככל הנראה רק את קצה הקרחון של תופעה רחבה בהרבה. התגובה המפתיעה של מדינות העולם השבוע לאירוע עם אונר"א, מוכיחה שישראל סיפקה הוכחות חותכות כל כך למעורבות של העובדים - שלא הייתה כמעט מדינה שרצתה להיות זו שמממנת את הארגון, מסבירים פרשנים את התגובה החריגה.

מתברר, כי אותם מחבלי חמאס שבכובעם השני עסקו בהומניטריות לרצועה, היו מורים בבתי ספר בעזה. "מתוך 12 עובדי Unrwa עם קשרים לפיגועים, שבעה היו מורים בבית ספר יסודי או תיכון, כולל שני מורים למתמטיקה, שני מורים לשפה הערבית ומורה אחד בבית ספר יסודי", חשף השבוע ה'וול סטריט'.

השתתפו בטבח בנובה (צילום: יונתן זינדל/פלאש 90)

ההוכחות שישראל סיפקה כללו בין היתר: איכוני טלפונים סלולאריים, מסמכים רגישים שנמצאו על מחבלי חמאס הרוגים או שבויים וחקירות של מחבלי נוח'בה שנתפסו על ידי כוחות הביטחון בימים שלאחר מתקפת השבעה באוקטובר.

מתוך 30,000 עובדי אונר"א ברחבי המזרח התיכון, רוב מוחלט מתוכם הם פלסטינים מקומיים, מסבירים בעיתון. מתוך 12,000 שעובדים ברצועת עזה, לא פחות מ-1200 מוגדרים כבעלי קשרים לחמאס והגי'האד האיסלאמי - חלקם משתייכים בעצמם לארגונים השונים, וכמחציתם הם בעלי קרובי משפחה שמשתייכים לארגון.

"הבעיה של אונר"א היא לא רק 'כמה תפוחים רקובים' המעורבים בטבח ב-7 באוקטובר", אמר בכיר בישראל לעיתון. "המוסד בכללותו הוא גן עדן לאידיאולוגיה הרדיקלית של חמאס", הסביר הגורם.

אם ל-15% מתושבי רצועת עזה ישנם קשרים פעילים עם חמאס, בכל מה שנוגע לארגון אונר"א גורמי מודיעין מעריכים כי המספר מטפס ל-23%. כלומר, לא רק שארגון האו"ם אינו יותר "מתון" משאר תושבי הרצועה ה"תמימים", מתברר כי המצב הוא בדיוק הפוך: ישנם באופן יחסי יותר מחבלי חמאס בתוך ארגון אונר"א - חלק מהם לוחמים, מאשר ביחס הכללי באוכלוסייה העזתית.

בנוסף לחינוך לטרור, הארגון אונר"א אחראי גם על העברת הסיוע לתוך הרצועה, ובימים שבשגרה מקבל הארגון מדי שנה מאות מיליוני דולרים ממדינות רבות בעולם בכלל וממדינות המערב בפרט.

נציגי מדינות העולם בעצרת האו"ם (צילום: shutterstock)

מהמדינות הבאות מקבל אונר"א מדי שנה בין 25-34 מיליוני דולרים, סכום קטן יחסית לממנות הגדולות יותר של ארגון האו"ם:

  • טורקיה ושוויץ: כ-25 מיליון דולר כל אחת.
  • ערב הסעודית: 27 מיליון דולר.
  • צרפת: כ-28 מיליון דולרים.
  • נורבגיה: 34 מיליון דולר.

אלו המממנות הקטנות של הארגון.

למרות שחלק מהמדינות הנ"ל חברות באיחוד האירופי, הארגון כגוף מממן את אונר"א ביד רחבה בסך של לא פחות מ-114 מיליון דולר שנתיים.

באופן מפתיע, גרמניה היא אחת לפני אחרונה ברשימת התומכות של הארגון, בהעברות כספיות של כ-200 מיליון דולר שנתיים. בראש הטבלה ארצות הברית עם לא פחות מ-340 מיליון דולר בשנת 2023. עם כל הכסף הזה, אפשר לרכוש הרבה מאוד טילים.

מי שהרים את הכפפה והפסיק את המימון לארגון הטרור של האו"ם היה הנשיא לשעבר דונלד טראמפ שהורה על הפסקת הכספים ב-2018 אך ביידן חידש את הזרימה ב-2021.

עצר את המימון. טראמפ (צילום: סאת׳ ואינג פול)

ובחזרה לפקידי אונר"א של בוקר שמחת תורה. המודיעין הישראלי חשף בפני העיתון את זהותו של מורה לערבית שבכובעו השני שימש כמפקד ולוחם של ארגון הטרור חמאס שחדר לישראל בשבעה באוקטובר וטבח בתושבי קיבוץ בארי, שם נרצחו 97 בני אדם וכ-26 נחטפו.

פקיד אחר, עובד סוציאלי של הארגון מילא תפקיד בחטיפה של גופת חייל צה"ל ולקיחתה לשבי חמאס בעזה. כן, כן. עובד סוציאלי.

אותו עובד סוציאלי היה אחראי גם על תיאום אספקה, חלוקת משאיות ותחמושת עבור חבריו מחבלי הנוח'בה ביום הטבח. הוא חוסל על ידי ישראל בסופו של דבר.

מורה למתמטיקה של אונר"א היה זה שהחזיק בבת ערובה ישראלית בביתו ואף צילם אותה. איש חינוך אחר נשא טיל נ"ט בלילה שלפני הפלישה.

מורה נוסף אוכן בבוקר שמחת תורה באזור המסיבה ברעים.

כך או כך, ההאשמות לא ריגשו את מנכ"ל הארגון, פיליפ לזריני, שהזדעק על "חוסר הצדק" שבהענשה הקולקטיבית ואמר כי זה  "חוסר אחריות עצום להטיל סנקציות על סוכנות ועל קהילה שלמה שהיא משרתת בגלל האשמות על מעשים פליליים נגד כמה אנשים". יוזכר למר לזריני הנתון הבלתי נתפס שהוזכר לעיל: יש באונר"א יותר מחבלי חמאס בממוצע, ביחס לכלל האוכלוסייה הפלסטינית ברצועת עזה.

לזריני בא-שאטי (צילום: shutterstock)

וכמובן, מזכ"ל האו"ם אנטוניו גוטרש שהצדיק את הטבח, הצטרף לגינויים על הפסקת המימון למרות שהדגיש כי הוא "נחרד" מההאשמות:  "בינתיים, 2 מיליון אזרחים עזתים תלויים בסיוע המיידי של אונר"א להישרדותם היומיומית והתקציב הנוכחי לא מאפשר לתת מענה לכל מה שדרוש על מנת לתמוך בהם בחודש פברואר. בעוד אני מבין את הדאגה, אני עצמי נחרד מההאשמות שעלו, חייבים לפחות להבטיח את המשך פעילויותיה של אונר"א", אמר האנטישמי של האו"ם.

למרות שהעולם הופתע מהנתונים המצמררים המעידים על עומק החדירה של חמאס לארגון, בישראל ידעו זאת כבר שנים רבות, אך העדיפו ככל הנראה שלא לשבור את הכלים בנושא, בכדי לאפשר לאו"ם להביא סיוע הומניטרי לרצועה ולמנוע משבר.

ישראל חזרה והתריעה בפני האו"ם ומדינות העולם בשנים האחרונות על השימוש במתקני אונר"א לצרכי טרור ועל הנרטיב של חומרי הלימוד מטעם האו"ם שקוראים להשמדת ישראל.

"מאז ה-7 באוקטובר חמאס גנב אספקה ​​של אונר"א בשווי של יותר ממיליון דולר, כולל דלק ומשאיות, לפי הדו"ח המודיעיני", כותב ה'וול סטריט'.

"הערכת המודיעין טוענת כי פעילי חמאס מוברגים כל כך עמוק בתוך מפעל העברת הסיוע של Unrwa עד כדי תיאום העברות עבור הארגון", כותב עוד העיתון.

אם נעשה זום אין לפעילות של חמאס, נגלה שיש לו בנוסף לזרוע הצבאית והזרוע המדינית גם זרוע "הומניטרית" בדמותם של 30,000 עובדי או"ם, שחלק גדול מהם מבקשים דבר אחד: להשמיד את מדינת ישראל, היל"ת.

אונר"א ימשיך ככל הנראה לפעול ברצועה בשנים הקרובות ושיירות הסיוע ימשיכו להיכנס. גם הכסף יחזור לזרום במוקדם או במאוחר, אך המכה הדיפלומטית שהצליחה ישראל להמיט על הארגון תיזכר לעוד שנים רבות קדימה.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר