מותו של גיבור לאומי 

אלכסיי נבלני, האיש שלא פחד ממלאך המוות - עד שהגיע אליו 

אלכסיי נבלני, איש האופוזיציה והיריב הגדול ביותר של פוטין בעשור האחרון, מת בכלאו באירוע לבבי מצער - לפי הרשויות ברוסיה | אלכסיי נבלני שהעז להתנגד לשליט פוטין מצא את מותו בדרך מסתורית אותה הרשויות עדיין "חוקרות". מותו היכה גלים בכל העולם אך לא הפתיע אף אחד | אלכסיי נבלני, מותו של גיבור לאומי (בעולם) 

ישראל גראדווהל | כיכר השבת |
ולדימיר פוטין (צילום: shutterstock)

סינדרום המוות הפתאומי. זה ההסבר שנתנו הרשויות הרוסיות למותו הפתאומי של אסיר ה-VIP אלכסיי נבלני שהוגלה למושבת עונשין רחוקה בחוג הארקטי. למרות שלא מדובר בתוצאות רשמיות של החקירה שמתנהלת בימים אלו בין הרוסים לבין עצמם, זו הייתה ההערכה הראשונית שניתנה למותו של נבלני.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

סינדרום המוות הפתאומי הוא גם מה שמכונה בגילאים צעירים מאוד "מוות עריסה" ל"ע. כלומר, מוות בלתי מוסבר שמתרחש כתוצאה מעצירה פתאומית של הלב ללא סיבה נראית לעין.

ההסבר של מוסקבה למותו של מתנגד השלטון הוא מעורר גיחוך מצד אחד, אך מאידך גם מראה עד כמה הרוסים בטוחים בעצמם, ועד כמה פוטין יודע שאין שום סיכון לממשל החזק שלו במוסקבה למול המערב, ולכן, לכן הוא מרשה לעצמו את הרטוריקה הזאת. או מה שמכונה היום: מהמקפצה.

ועכשיו ברצינות מר פוטין. כולם כולל כולם יודעים שאלכסיי נבלני חוסל בדרך כזו או אחרת. אם בעקבות עינויים שהסתבכו, או בכלל חיסול ממוקד באמצעות רעל, דבר שפוטין וחבריו יודעים לעשות היטב.

אימו של נבלני, מלווה בעורכי דינה, מנסה מאז יום שבת האחרון להגיע לגופה של הבן ה"גיבור" ללא הצלחה. "החקירה מתארכת", נמסר למשפחה, וממילא אין גישה לגופת אלכסיי, גם לא לאמא. המניעה של הרשויות ממשפחת נבלני אפילו לראות את גופת הבן, מעוררת סימני שאלה כבדים אודות האופן שבו הוא נרצח. אם היה מדובר בהרעלה כמיטב המסורת, אין סיבה לכאורה למנוע מהאם לראות את בנה פעם נוספת. כך או כך, אנו סומכים על הרשויות הרוסיות שיבצעו את החקירה באופן מקצועי ויעיל, ומי יודע אם בכלל אי פעם תוכל האם השכולה לראות את גופת בנה.

אלכסיי נבלני (צילום: shutterstock)

ימים לפני המוות הפתאומי

בתחילת השבוע הגיעו דיווחים על ביקור מסתורי של קציני ה-FSB הרוסי בכלא "זאב הקוטב" בצפון-מערב סיביר, בו שכן נבלני, ימים טרם מותו. לא ברור כיצד הגיע המידע מהמקום המבודד לכלי התקשורת העולמיים, אך אלו טענו כי הקצינים ניתקו מצלמות אבטחה ואמצעי האזנה שמותקנים בכלא.

ארגון זכויות האדם "גולאג.נט" שצוטט גם ב'ידיעות', ציין כי שתי דקות בלבד עברו בין הזמן הרשמי שבו נקבע מותו של נבלני, לבין הודעת "שירות הכליאה הפדרלי" הרוסי אודות האירוע. בחשבון פשוט: או שיש לרוסים יכולת הקלדה פנומנלית, או שקרה כאן משהו אחר מסתם דום לב, אומרים הפרשנים לענייני פוטין.

גם ההודעות הבאות הגיעו מהר מאוד: לאחר כארבע דקות בלבד, הודיעו הרשויות ברוסיה שמותו של נבלני נגרם ככל הנראה מקריש דם שהביא לדום לב. אחרי שבע דקות כבר הגיע ההודעה של דובר הקרמלין דמיטרי פסקוב על מותו של איש האופוזיציה.

כמו בתזמורת פילהרמונית מדוקדקת, ידעו כל הגורמים בדיוק מתי להגיד, איך להגיד, ובעיקר מה להגיד. רק מזל שהשעונים במוסקבה ובסיביר מכוונים לאותה שעה.

ארגון זכויות האדם הנ"ל אמר על העיתוי ולוחות הזמנים המוזר שנקבע במותו של נבלני: "העיתוי המהיר הזה יכול לומר רק דבר אחד - הכול היה מתוכנן ומתואם מראש, דקה אחרי דקה, שנייה אחרי שנייה, עד להודעה לעיתונות שפרסם 'שירות הכליאה הפדרלי'".

עיתון אופוזיציוני, ה"נובאיה גאזטה" אמר כי הוא שוחח עם אסיר שמרצה את עונשו במושבת העונשין. אותו אסיר אמר לכתב כי כבר בשעה 10:00 של אותו יום שישי נאמר לאסירים שנבלני מת. לילה קודם נצפו רכבים לא מזוהים נכנסים לתוך מושבת העונשים במטרה לא ברורה.

ובשתי מילים: ההערכה היא שנבלני מת הרבה קודם לזמן ההודעה, אם כי העיתוי המדויק עדיין נותר בגדר תעלומה, כמו גם הדרך שבה השתמשו הרוסים לחיסולו של האסיר.

מחוז ימאלו-ננץ בו שוכנת מושבת העונשין (צילום: shutterstock)

כפי שנכתב לעיל, ישנה גם הערכה לא בלתי סבירה שנבלני מת כתוצאה מעינויים שיצאו משליטה וייתכן אף שלא הייתה באמת כוונה לחסלו.

פראמדיקים שטיפלו בגופתו מסרו בדרכים אנונימיות שהם ראו חבלות על גופתו של האסיר החשוב, מה שמשאיר מקום לדמיון בנוגע לדרך שבה נהרג נבלני.

עוד ציין אחד הפראמדיקים, שלמרות הנוהל המקובל בדרך כלל להעביר את הגופות מבית הכלא למכון לרפואה משפטית, במקרה זה הוחלט להעביר את גופת האסיר נבלני לבית החולים מסיבה שאינה ברורה.

בתגובה למותו של נבלני, פרסמה דוברתו פוסט חריף בו היא כתבה שנבלני נרצח. "ועדת החקירה הודיעה לאם ולעורכי הדין כי חקירת מותו של נבלני הוארכה. הם לא אומרים כמה זמן זה ייקח. סיבת המוות עדיין אינה ידועה".

"הם משקרים, קונים לעצמם זמן ואפילו לא מסתירים זאת", אמרה הדוברת בטוויטר.

גיבור או טיפש?

זאת אינה הפעם הראשונה שאירוע רפואי מוזר פוגש את מיודענו אויבו של פוטין. במהלך ההפגנות נגד ממשל הבובות של פוטין בבלארוס בחודשים יולי-אוגוסט 2020, הביע נבלני שהיה כבר אז שנוא הממשל את תמיכתו באותן מחאות כנגד שלוחו של פוטין.

בדבריו הוא אף הצביע על כך שאותן מחאות יכולות להתרחש אף ברוסיה, והקרמלין ככל הנראה החליט כבר אז לסמן אותו ולהכניסו לרשימה שהשחורה, אותה רשימה שאף אחד לא רוצה להיות בה.

במהלך טיסה מטומסק למוסקבה, החל נבלני לפתע לחודש ברע והמטוס עצר עצירת חירום בעיר אומסק כשהנוסע נבלני סובל מתסמינים חמורים של הרעלה.

גז נוביצ'וק. אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

נבלני אושפז בעיר והדוברת שלו פרסמה שהלקוח שלה הורעל, בניסיון לחסלו. לאחר דין ודברים ותביעה משפטית בבית הדין האירופי לזכויות אדם שפסק לטובת נבלני בשעה שהוא מחוסר הכרה, הסכים בית החולים לשחרר את הפציינט לגרמניה לצורך המשך הטיפול הרפואי, שם ביצעו הרופאים בדיקות מעבדה לאור הטענות כי הורעל בניסיון להביא למותו.

תוצאות הבדיקה לא איחרו לבוא, ולאחר שיתוף פעולה עם בית חולים צבאי מקומי שבדק את הדגימות התקבלו תוצאות שהראו על שאריות של גז "נוביצ'וק" שנמצא בדמו של נבלני. "נוביצ'וק" אגב, הוא סימן ההיכר של מלאך המוות הרוסי, ששימש גם בניסיון חיסולו של סרגיי קריספל, קצין רוסי שהפך את עורו וריגל לטובת בריטניה.

ממשלת גרמניה מצידה דרשה מרוסיה לספק הסברים, לאחר שגם צרפת ושבדיה ביצעו בדיקות מעבדה משלהן שהעלו תוצאות דומות.

לאחר בדיקה מדוקדקת עלה החשד שגורם אלמוני הכניס רעל לתה של נבלני לאור העובדה שזה היה הדבר היחיד שהכניס לפה מאז אותו בוקר, לפי דוברתו של נבלני.

רוסיה כאמור הכחישה את המעורבות שלה באירוע וביצעה "חקירה" כמיטב המסורת, ממנה עלה כי אין חשד לפלילים. לאור הסכנה החמורה לביטחונו של נבלני הוחלט להעניק לו מקלט מדיני בגרמניה, כמו גם מדינות נוספות שהציעו את המחווה.

אך למרות שידע כי ייעצר וכי יש סכנה מוחשית לחייו, הודיע נבלני שהוא מתכוון לחזור לרוסיה על אפו וחמתו של פוטין. עם נחיתתו הוא נעצר ומאז לא ראה אור יום מחוץ לכותלי הכלא.

רק בשנה שעברה, באוגוסט 2023, נגזרו על נבלני 19 שנים נוספות בכלא הרוסי ולאחרונה הוא הועבר למושבת עונשים מרוחקת בסיביר שם כאמור מצא את מותו בנסיבות מסתוריות.

אם כל מדינות המערב - וגם חלק לא מבוטל מהרוסים מחשיבים היום את נבלני לגיבור לאומי, אחרים תוהים בקול מה תועלת הייתה במעשיו כשחזר מגרמניה היישר למלתעותיו של פוטין. האם לא היה זה יותר מועיל להישאר פעיל פוליטי נגד פוטין מחוץ לגבולות המדינה, במקום לגזור על עצמו עונש מוות ודאי? מה חשב לעצמו נבלני בשעה שעלה על מטוס מגרמניה לרוסיה? ובעיקר, האם יקום מחליף לאלכסיי נבלני שישים סוף למשטר הרודני של מר פוטין?

עד אז, רוסיה בשלה והרשויות המקומיות מתכוונות לחקור היטב את מותו המסתורי של מר נבלני, בדיוק באותה מידה שחקרו את מותו המסתורי של מר פריגוז'ין. עד הקורבן הבא.

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר