עולם התורה לשנת תשפ"ד • מיוחד

מפת הרישום: כך ייראו היכלי הישיבות הגדולות הליטאיות ב'זמן אלול' הקרוב | סיקור

עונת הרישום הגיע לסיומה בימים אלו, לאחר חודשים ארוכים של רישום סוער ואגרסיבי שלא היה בשנים עברו. "כיכר השבת", עם מפת הרישום המלאה בישיבות הליטאיות, וגם: איפה בית המדרש התרחב, מי הישיבה שסגרה שעריה ופתחה מקום חדש, מי הישיבה ששינתה קו באמצע הרישום ואיזה ר"מ מיתולוגי עבר ללמד בישיבה אחרת וגרם לדרמה | סיקור מיוחד (אקטואליה)

חנני ברייטקופף | כיכר השבת |
היכלי הישיבות הקדושות המצוינות בכתבה (אהרון קרון, פלאש 90, שמוליק ויינרך וארכיון כיכר)

אמנם רוב הרישום ברוב הישיבות נסגר כבר לפני למעלה מחודש, אך עדיין היו מספר שינויים והרישום הסופי נסגר בימים אלו. "כיכר השבת" עם סיכום מורחב של הישיבות הגדולות הליטאיות, כמה קיבלו כל אחת, אילו שינויים בוצעו באמצע הרישום, הישיבות החדשות שנפתחו והמגידי שיעורים שהוחלפו.

למרות ההכחשות מצד רשמי עולם הישיבות, הלכה למעשה, עונת הרישום נפתחה כבר בתחילת 'זמן קיץ', כאשר הרשימות של הבחורים העוברו כבר באמצע 'זמן חורף', אז הישיבות סימנו לעצמם, אילו בחורים הן רוצים ואילו פחות.

מטבע הדברים, כל שנה לרישום יש אופי שונה ואחר משנים עברו. בשנה הנוכחית, הרישום הפך לסוער ואגרסיבי מתמיד וזאת אודות לתמורות שחלו במספר ישיבות, שהיו נחשבות בשנים אחרות פחות טובות ודווקא השנה, הן הצליחו מעבר למשוער, מה גם, שהשנה נוספו מספר ישיבות חדשות, שהצליחו לתקוע טריז בישיבות הוותיקות יותר ולאסוף לתוכן בחורים הנחשבים מהשורה הראשונה.

מעבר לכך יודגש עוד, כי השנה בהרבה מהישיבות, לא הגדילו את מכסת הקבלה ובחלקן אף הקטינו, בשל העובדה שבישיבות רבות קיבלו בשנה שעברה מספר גדול של בחורים, ובמהלך השנה הבינו באותן ישיבות, שאי אפשר לעקוב מקרוב אחרי התקדמות של כל בחור, במידה ואתה מקבל בחורים רבים ממה שהישיבה מסוגלת להכיל.

דבר נוסף שבלט השנה במערכת הרישום, הוא הקושי שעברו הבחורים שלמדו בישיבת תורת רפאל (הפיצול של הישיבהכזכור, נחשף לראשונה ב'כיכר השבת'.ח"ב) ונאלצו לעזוב לישיבות אחרות אחרי שהישיבה נסגרה, נתקלו בקשיים, שכן הישיבות הגדולות "חשבנו" אותם יחד עם הישיבה שעליה הם עברו, כאשר לכל ישיבה קטנה יש מכסה, והם נאלצו להתמודד עם בעיה מהותית בלהתקבל לישיבות הנחשבות.

הבחורים, מצאו את עצמם בישיבות פחות טובות, וזאת כאמור מכיוון שהתייחסו אליהם כאל סרח עודף, גורם המעורב ברישום אומר: "זה אירוע מצער מאוד, מדובר בבחורים מסלתה ומשנה של ירושלים, ואין ספק שאם היו לומדים כעת בתורת רפאל, הם היו נכנסים ללא קושי לישיבות אף יותר טובות מהישיבות שלא קיבלו אותם".

המספרים המלאים

ישיבת פוניבז', השנה לראשונה אחרי 70 שנים, ייפתח מחזור הלימודים בישיבה בלי מרן ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין זצוק"ל, חסרון שיורגש היטב בישיבה.

הישיבה מונה כיום כ-1,450 בחורים. כמו בכל שנה הבחינות נערכות מאוחר יותר מהזמן הנהוג בעולם הישיבות, ורק בימים האחרונים התבהרה תמונת המצב.

השנה התקבלו כ 366 בחורים לשיעור א', לאחר ישיבת צוות שנערכה ביום שישי בשבוע שעבר, עד סמוך לכניסת שבת קודש.

ישיבת פוניבז' בלווית הגר"ג (צילום: חיים גולדברג, כיכר השבת)

ישיבת פוניבז' היא מהישיבות הבודדות שהמבחנים אליה, הם למעשה הפרמטר הקובע ביותר לקבלת התלמידים. כל תלמיד שחפץ להתקבל לישיבה עובר לא פחות מארבעה מבחנים.

אחד אצל נשיא הישיבה הגר"א כהנמן, שבוחן את כל הבחורים ללא יוצא מן הכלל ומנהל את מערך קבלת התלמידים לישיבה ביד רמה כבר למעלה מעשרים שנה, וכן מבחן אצל אחד המשגיחים הגרא"א קלרמן והגר"ע רוטשילד, ועוד שני מבחנים אצל הרמי"ם הגרח"פ ברמן, הגר"ד מילר, הגר"ד לוי, הגרש"י מלר, הגר"י כהנמן בנו של נשיא הישיבה והגר"י אפשטיין, שמתחלקים ביניהם כאשר כל אחד בוחן כשליש מן הנבחנים.

כמעט מכל ישיבה ישנו בחור אחד או שתיים שלא מתקבל, אפילו מישיבת פוניבז' לצעירים, שהיא ישיבת הבת של הישיבה, ישנם בחורים שלא מתקבלים.

השנה, קרה מקרה נדיר ביותר, כאשר מישיבת 'דעת תבונות' שבראשות הגאון רבי אלישע כהן בבני ברק, התקבלו כל התלמידים שבאו להיבחן - שהם 11 בחורים במספר, וכן מישיבתו של הרב צוויבל בירושלים התקבלו כל החמשה עשר תלמידים שבאו להיבחן, וכן מישיבתו של הרב שינדלר בנווה יעקב, התקבלו ארבעה תלמידים, מה שמלמד אולי על צמיחתן של הישיבות ואיכות התלמידים.

ישיבת פוניבז' מתאבלת על ראש הישיבה זצוק"ל (יעקב נחומי, פלאש 90)

ישיבת חברון גבעת מרדכי: הישיבה מונה מעל 1,600 בחורים, והשנה, התקבלו לוועד א', כ-270 בחורים.

הבוחנים לישיבה: ראשי הישיבה, הגאון רבי דוד כהן והגאון רבי יוסף חברוני. הרישום של הישיבה מתנהל באופן שכל בחור שמגיע למבחן יודע שמרבית הסיכויים שהוא התקבל, כי מי שלא הולך להתקבל בדרך כלל - גם לא מתקבל למבחן, והמבחן הוא יותר בשביל הרשמיות ופחות בשביל הקבלה בפועל.

חידוש מעניין שדובר בו במהלך זמן קיץ ויחל ככל הנראה בזמן אלול הקרוב הבעל"ט הוא, ששני ה'מיישיבים' מ'וועד שני', הרב רלב"ג והרב בר חיים, יכנסו ככל הנראה לשורת מגידי השיעורים בישיבה, כאשר לשניהם יהיה אותו גודל שיעור פחות או יותר.

ישיבת חברון בירושלים (פלאש 90)

יצוין, כי בחודשים האחרונים בית המדרש של ישיבת חברון, עבר שיפוץ כללי והורחב בלמעלה ממאה מקומות חדשים לקראת זמן הבעל"ט, כמו כן, גם הפנימיות חודשו ואובזרו מחדש, לנוחיות הבחורים ולמען יוכלו לעמול בשלוות הנפש בלימוד התורה.

ישיבת 'תושיה' (תפרח), בראשות הגאון רבי אביעזר פילץ. הישיבה מונה קרוב ל-1,000 בחורים. לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 185 בחורים והישיבה ענתה לראשונה תשובות רק ביום ראשון בשבוע שעבר.

הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי אביעזר פילץ, והרבנים הגאונים - הרב יעקב שיינברג, הרב מנחם בן מנחם, הרב ברוך לוין. המראיין: המשגיח הגה"צ רבי דניאל ארנפרוינד.

על פי המסורת של הישיבה בשנים האחרונות, הישיבה עונה תשובות בליל שישי של לפני תשעת הימים, אך עקב הקושי בהחלטה מי כן לקבל ומי לא, בישיבת הצוות שנערכה בליל שישי, הוחלט לדחות את ההחלטה.

חתונת נכדת ראש ישיבת תפרח | ארכיון

יצוין, כי הישיבה ידועה בסגנון שהבחורים בחלקם הגדול לא מונחים ב"נייעס" המתרחש מחוץ לכותלי בית המדרש, וזה הדבר שמייחד את הקו שמוביל את הישיבה, מאז הקמתה בשנת תשכ"ו.

ישיבת היכל יצחק (לנדא) הישיבה מונה קרוב ל-370 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו מספר שיא מאז הקמת הישיבה - קרוב למאה בחורים.

הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי ישראל לנדא והגאון רבי אהרון שפריי.

בשנה האחרונה האחרונה החליט ראש הישיבה, להפסיק לקבל בחורים שאינם ממשפחות בני תורה ממש, ועל אף הלחץ העצום מצד גורמים כאלה ואחרים, בחור שהוא לא בא ממשפחות בני תורה לא התקבל.

יצוין, כי השנה לראשונה הרב לנדא גם פיקד ביד רמה על כל הרישום לישיבה, וירד לפרטי פרטים על כל בחור ובחור, הדבר השפיע באופן ניכר ולדברי גורם בכיר במערכת הרישום: "אין ספק שזה אחת מהפתעות הרישום אם לא ההפתעה הגדולה ביותר".

עוד מסביר אותו גורם: "לא מן הנמנע שבשנה הבאה נראה עוד ראשי ישיבות שיתחילו להתערב בענייני הרישום אחרי שראו את ההצלחה הגדולה שחוותה השנה הישיבה".

ישיבת היכל יצחק - לנדא (ארכיון 'כיכר')

ישיבת אור ישראל, בישיבה יש כיום 380 בחורים, ולשיעור א' הבא התקבלו כ-70 בחורים, פחות משמעותית מבשנה שעברה.

ראש הישיבה הגאון רבי יגאל רוזן, שהוא גם הבוחן וגם מנהל את הרישום, החליט השנה להפחית את מספר הבחורים ולהתמקד באיכות, וזאת בשל חוסר מקום במבנה הישיבה ובשל הרצון להעניק יחס אישי יותר לבחורים החדשים.

יצוין, כי במהלך השנה האחרונה, הותקנו טלפונים בכל חדרי הפנימיות בישיבה, כדי לסייע לצרכי הבחורים בישיבה שאסור להם להביא לישיבה טלפון נייד.

ישיבת שערי שמועות, הישיבה שנפתחה לפני קרוב לחמש עשרה שנה מונה כיום כחמש מאות בחורים, כאשר המקום בו נמצאת הישיבה צר מלהכיל את הכמות הגדולה של אלו הרוצים להגיע ולהתעלות בישיבה וזאת הסיבה שבישיבה הוחלט לקבל השנה רק תשעים בחורים.

מלבד הבחורים הרבים, לישיבה יש גם כולל אברכים הצמוד לישיבה, שמורכב מבוגרי הישיבה, שמתעקשים להישאר בסביבת הישיבה גם לאחר שהקימו את ביתם, הכולל מונה כשבעים בחורים, שרובם המכריע משתתפים אקטיבית גם ב"גידול" הבחורים החדשים.

הבוחנים: ראשי הישיבה הגאון רבי נפתלי צבי יהודה שפירא ואחיינו - הגאון רבי אריה שפירא, וכן הגאונים, רבי יוסף פישהוף ורבי ישראל יעקב פינקוס. מראיין: רבי יעקב שטרנשוס, המשמש כמשגיח רוחני בישיבה.

ההיכל הישן של ישיבת שערי שמועות בבית חלקיה (צילום ארכיון: שמוליק וינרייך P360)

ישיבת מיר ברכפלד: נחשבת לאחת הישיבות הגדולות והנחשבות ונכון להיום יש בישיבה קרוב לשמונה מאות בחורים. לקראת זמן אלול, התקבלו לישיבה 115 בחורים שנבחרו בקפידא.

"מירפלד", חוותה בשנים האחרונות עלייה משמעותית ברמת הישיבה ובטיב הבחורים המגיעים אליה, הנחשבים לשורה הראשונה של בחורי הישיבות קטנות ברחבי הארץ, דבר זה גרם לרשמי הישיבה להפעיל יותר שיקול דעת ולסנן בחורים שבעבר היו מתקבלים בקלות לישיבה.

ראש הישיבה וחתנו של ראש ישיבת מיר המיתולוגי, הגאון רבי נועם אלון, היה השנה אקטיבי יותר ברישום, הרבה יותר מבעבר.

ישיבת בית מתתיהו, הישיבה - ששנים רבות נחשבת לאחת הישיבות המובחרות ביותר, מונה כיום כ-500 בחורים ולשנה הבאה התקבלו 120 בחורים.

הבוחנים: הגאונים, רבי שרגא פישהוף, רבי מרדכי וינטר ורבי יהודה אריה רפפורט.

מראיינים: הגאונים, רבי שמעון פוחוביץ ורבי יהושע רביץ. מי שמנהל את הרישום כמעט באופן בלעדי ושעל פיו יישק דבר, הוא הרב אליהו סטרול, לצד הרב פישהוף שמהווה אף הוא גורם משמעותי בקבלה.

ישיבות; חברון, מיר מודיעין עילית, היכל יצחק, פוניבז' ואור ישראל (יעקב כהן, אהרון קרון, פלאש 90)

ישיבת נתיב הדעת (קפלן), הישיבה שנפתחה לפני כעשר שנים, מונה כיום קרוב ל-350 בחורים. כאשר לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 64 בחורים.

הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי ישראל בונים שרייבר. מראיין: משגיח הישיבה הגאון רבי מתתיהו שטיגל.

ישיבת בית מאיר, בישיבה יש כיום קרוב ל-300 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 90 בחורים.

באופן מפתיע, הישיבה רשמה השנה זינוק בקרב הישיבות הקטנות בעיר בני ברק, אך גם מחוצה לה.

הבוחנים: הגאון רבי דניאל גינזבורג מראשי הישיבה, הגאון רבי אלחנן שאג והגאון רבי פנחס רוט. מראיין: משגיח הישיבה הגאון רבי ישראל מאיר ויסנשטרן.

ישיבת בית מאיר בבני ברק

ישיבת תורת זאב (סולובייצ'יק), הישיבה בת העשרים שנים שהתיקה את מושבה לפני שנים בודדות מירושלים לבית שמש מונה כ-380 בחורים, לישיבה התקבלו השנה 50 בחורים.

הבוחנים: הגאון רבי שמואל שלנגר ר"מ בשיעור א', הגאון רבי שמואל לויכטר משגיח בישיבה, ובנו של ראש הישיבה הגאון רבי אריה סולובייצ'יק.

לראשונה השנה, הישיבה פתחה ערוצים חדשים מול ישיבות שלא עבדה איתן עד כה, כאשר עיקר העבודה בוצעה בזכות כניסת בנו של ראש הישיבה לצוות הרישום בישיבה.

רשם המעורב בנעשה בעולם הרישום מסביר, "יש דבר נוסף שגרם להצלחה של הישיבה, וזו העובדה שבישיבה הפסיקו לקחת 'נפילות' באופן שיטתי וגורף, דבר שבעבר היווה גורם מפריע ברישום לישיבה, כאשר בחורים שלא התקבלו לישיבות בשורה הראשונה, יכלו לקחת את ישיבת סולוביצ'יק בתור אופציה שניה, אך בשנתיים האחרונות, הבינו בישיבה את הנזק הנגרם כתוצאה מכך והפסיקו לקבל נפילות מאף ישיבה, למרות הלחצים שהופעלו על הישיבה".

הקפות שניות תשפ"ג, בישיבת תורת זאב | תיעוד

ישיבת מאור התלמוד, בישיבה השוכנת זה עשרות בשנים בעיר רחובות והוקמה על ידי רבני העיר, יש כיום 450 בחורים, הישיבה עומדת תחת ראשותו של חבר המועצת הגאון רבי אברהם יצחק קוק ולקראת זמן אלול התקבלו 72 בחורים.

הבוחנים: הגאונים, רבי יעקב כהן ורבי אריה זליבנסקי. המראיין: המשגיח הגאון רבי יהונתן קמפה.

הישיבה החדשה כתר תורה (זיסקינד), היא גם ישיבה חדשה שנפתחה השנה, כאשר היא נקראת על שמו של מי שהיה ר"מ פופולרי ב'קפלן', הגאון רבי אברהם זיסקינד (מח"ס מראי מקומות - אמרות אברהם. ח"ב), שכיום עומד בראשות הישיבה, יחד עם ראש רשת הכוללים הגאון רבי יחזקאל אברמוב.

בצוות הרוחני של הישיבה יש עוד, את הרה’’ג ר’ יצחק דוב שכטר, המשמש כראש בקיאות והרה’’ג ר’ ירוחם ברמן, שיכהן כר’’מ שיעור א’(בנו בכורו של ראש ישיבת פונוביז’. ח"ב). ישיבה זו היא במסורת של 'קפלן’, והנהלת הישיבה החליטה לקבל 40 בחורים בלבד מהשורה הראשונה של הישיבות הקטנות.

מי שעומד בנשיאות הישיבה, הוא הג"ר משה הלל הירש, שאף היה פעיל מאוד בהקמת הישיבה וברישום, כאשר הוא המליץ לתלמידיו ומקורביו לשלוח את הבחורים הטובים לישיבה.

הישיבה הגדולה של הגר"ח מן ההר, הישיבה מונה 220 בחורים, והיא ידועה בזכות השיעורים העמוקים ושיטתו הלמדנית של ראש הישיבה. לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 62 בחורים.

הבוחנים: ראש הישיבה הגר"ח מן ההר. מראיין: המשגיח הגאון רבי משה ברמן, שנוקט בשיטת סינון ייעודית וקפדנית.

השנה, הישיבה התמקדה בקבלת בחורים מהישיבות ההקטנטת הנחשבות - בשונה משנים עברו שהישיבה התבססה על ירושלים והסביבה, השנה נוצר ביקוש אדיר לישיבה בבני ברק ובמודיעין עילית, מה שגרם ללחץ מוגבר על הבוחנים, אך הוחלט שלא להגדיל את השיעור בכדי לשמר את ייחודיותה של הישיבה.

הישיבה החדשה נתיבות חיים, בראשותם של הגאון רבי אלעזר מאירוביץ והגרי"מ דרוק, ראש מוסדות תפארת ישראל מסיימים את הרישום בסיפוק גדול, כאשר 62 בחורים מצוינים התקבלו לישיבה החדשה.

יצוין, כי היעד של הישיבה מלכתחילה, היה 50, אך בעקבות 'הנפילות' מהישיבות החזקות פונוביז' ותפרח, פנו בחורים להכנס לישיבה ולכן המספרים עלו, בישיבה אף מציינים בסיפוק את הרישום לקיבוץ של הישיבה קבוצות מובילות, מישיבות, פונוביז' תורה בתפארתה וולפסון ועטרת שלמה.

הבוחנים היו, רבני הישיבה ראשי הישיבה, הגר"א מאירוביץ הגרי"מ דרוק . המראיין: משגיח הישיבה הגה"צ רבי מנחם שלנגר משגיח דישיבת מאור יצחק. ראש הקיבוץ יהיה הרה"ג זאב רוטנברג. משיב נוסף בישיבה, יהיה הרה"ג ברוך פרצוביץ, מישיבת מיר.

ישיבת ’’דעת אהרון" (קפלן החדשה) בראשות הגאון רבי ניסן קפלן, מונה כשלוש מאות בחורים, כאשר ל'זמן אלול' התקבלו שבעים בחורים.

הבחורים שהתקבלו יתחלקו לשני שיעורים לפי דרכו של הגה’’צ ר’ נפתלי קפלן - אביו של ראש הישיבה.

הבחורים נבחנים אצל ראשי הישיבה, הגאון רבי ניסן קפלן והגאון רבי רפאל שמואלביץ כמו’’כ נבחנים אצל הרמי’’ם של שיעור א’, הרה’’ג ר’ ירוחם דגני והרה’’ג ר’ יצחק וינברג ובמקביל הם צריכים לעבור ראיון אצל המשגיחים הגה’’צ ר’ יוסף לוי ור’ ישראל פטרוף.

סוכות בישיבת מאור התלמוד (ט. ברונר)

ישיבת כנסת הגדולה (חברון ר' הלל), הישיבה מונה קרוב ל-250 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו כ-40 בחורים.

הבוחן: ראש הישיבה הגאון רבי יצחק זאב זקס ור"מ וועד א' הגאון רבי שמואל שפירא. המראיין: הרב יחזקאל פוסרינו, משגיח הישיבה.

הישיבה נחשבת כ'פתוחה' ביחס לעולם הישיבות הליטאי, ולתלמידיה ניתנת האפשרות להוציא רישיון נהיגה לקראת תום לימודם בישיבה.

ישיבת מגדל עוז (אתרוג), הישיבה, נפתחה כבר בשנה שעברה עם שיעור א’ של 64 תלמידים, עדיין מוגדרת ’’חדשה’’ והצליחה השנה להגדיל את מספר התלמידים. הישיבה שוכנת בקמפוס מושקע בגבעת זאב החדשה, בראשות הרה’’ג ר’ ישראל יעקב שמואלביץ והמשגיח הרב דורון גולד, שהם גם בוחנים ומראיינים לישיבה.

קריית ישיבת כנסת הגדולה במודיעין עילית

כמו כן, בישיבה ניתן דגש עמוק על התעסקות באמונה ובמחשבה - כפי המסורת שהנחיל ראש הישיבה הבלתי נשכח, נכדו של החפץ חיים ותלמידו המובהק של מרן הגר"א קוטלר, הגאון הגול רבי הלל זקס זי"ע. ובישיבה נלמדים כסדר ספרי הרמח"ל, וספרי מחשבה שונים, כאשר הדגש העיקר בישיבה הוא על חשיבה עצמאית וראש פתוח, מבלי לשכוח חלילה כי בחור ישיבה אמור לעסוק רוב מוחלט של היום בלימוד התורה.

ישיבת עטרת ישראל: בראשות הישיבה עומד זקן חברי מועצת גדולי התורה הגאון רבי ברוך מרדכי אזרחי, הזקןק עדיין לרפואה שלמה במהרה וצפוי להשתחרר בקרוב מבית החולים (הרבו בתפילות להחלמת ראש הישיבה רבי ברוך מרדכי בן הינדא מלכה. ח"ב).

הישיבה מונה כיום כ-250 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו קרוב ל-80 בחורים. הבוחנים הם, הגאונים, רבי דוד אברומביץ ונכדו של ראש הישיבה, רבי חיים לייב אזרחי. מראיין: רבי יואל שפירא.

היכל ישיבת עטרת ישראל במודיעין עילית (אהרון קרון, פלאש 90)

ישיבת בית מדרש עליון, הישיבה הבני-ברקית הוותיקה מונה 720 בחורים, התקבלו לשיעור א' 142 בחורים.

המראיינים: הגאון רבי ישראל אדלשטיין (כשהשנה עקב האבל על פטירת אביו מרן זצ''ל הבחורים עברו ראיון אצל הגאון רבי טוביה שפירא.ח"ב) והגאונים רבי יואל מקלב והרב יוסף שלמה קורלנסקי.

מי שעובר את הראיון בהצלחה נכנס למבחן אצל הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי ירחמיאל אונגרישר וכן הר"מים הגאון רבי אברהם יצחק ליפקוביץ, הגאון רבי נפתלי קופשיץ והגאון רבי טוביה שפירא.

ישיבת 'עטרת שלמה', הישיבה השוכנת בעיר ראשון לציון מונה קרוב ל-900 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו כ-175 בחורים.

הבוחנים: ראש הישיבה הגאונים, רבי חיים מרדכי אוזבנד, רבי אלעזר לוי ורבי יהושע ויינברגר. מראיין: הגה"צ רבי יוסף דיוויס, משגיח הישיבה.  

לקראת זמן אלול, מינוי חדש בישיבה: הגאון רבי אברהם ישעיה גינזבורג, בנו של משגיח ישיבת פוניבז' הגאון הצדיק רבי אליעזר גינזבורג זצ"ל, שהיה תלמידו המובהק של מרן ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין זצ"ל והחברותא של הגרב"ד פוברסקי, הרב גינזבורג מונה למגיד שיעור בישיבת עטרת שלמה.

כזכור, בשיעורו האחרון של מרן הגרי"ג זצ"ל, בחדר הטיפול נמרץ בבית החולים, השתתפו שלושה מהתלמידים הגדולים ביותר של הגרי"ג ואחד מהם הוא הגרא"י גינזבורג, הנחשב כחלק ממשי מגבעת הישיבה - הן בתפילות והן בסדרי הלימוד, ומשום כך מדובר בצעד דרמטי, בו הוא עובר מגבעת הישיבה בבני ברק לקרית "עטרת שלמה" בראשון לציון.

ישיבת קול תורה, בראשות הישיבה עומדים הגאונים רבי משה יהודה שלזינגר ובנו שמונה לאחרונה רבי שלמה שלזינגר . הישיבה מונה כ500 בחורים לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו קרוב ל-90 בחורים. הבחינה בישיבה מתחלקת לשניים: 1. בחינה אצל רה"י ר' שלמה שלזינגר ששואל שאלות על החומר הנלמד. 2. ראיון שבו נשאל הבחור בסברות לימודיות (לא על החומר הנלמד) אצל הרב מיכאל וינקלר, והרב קר . בשנים האחרונות חל שינו בישיבה ע"י שהתווספו מספר מישיבים ומשגיחים אשר תפקידם לשמש לבחורים לאוזן קשבת ושכל בחור שמרגיש צורך לשוחח עם מישהו יהיה לו עם מי לדבר, השנה לראשונה מינו את הרב אוריאל זלזניק לעמוד בראש מערכת הרישום דבר שנתן את אותותיו בשטח.

קרית ישיבת קול תורה בשכונת בית וגן הירושלמית (יונתן זינדל, פלאש 90)

ישיבת גאון יעקב, הישיבה מונה קרוב ל-170 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו קרוב ל-50 בחורים. הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי זאב ברלין והגאון רבי נתן זוכובסקי. המראיין: רבי נחום ברנשטיין המשמש כמשגיח הרוחני בישיבה.

ישיבת אור אלחנן, הישיבה מונה קרוב ל-400 בחורים, כך שלוועד א' הקרוב התקבלו למעלה מ-70 בחורים. הבוחנים: ראשי הישיבה הגאונים, רבי אריה חדש, הרב צבי וינפלד והרב מרדכי סומפולינסקי.

ישיבת באר התורה (גיל), בראשות הישיבה עומד הגאון רבי גבריאל יוסף לוי, שדבק בישיבה הכינוי גי"ל כראשי התיבות של ראש הישיבה.

הישיבה מונה למעלה מ-300 בחורים ושוכנת בשכונת רמת בית שמש א', לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו  קרוב ל-70 בחורים. הבוחנים: רה"י הגאון רבי גבריאל יוסף לוי, הרב מנחם יוסף דויטש. מראיין: הגה"צ רבי מרדכי לוי, המשמש כמשגיח בישיבה וגם אחיו של ראש הישיבה.

ישיבת באר התורה בבית שמש (יעקב לדרמן)

ישיבת קרית מלך, הישיבה מונה קרוב ל-300 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 68 בחורים.

הבוחנים: הגאונים, ראש הישיבה רבי בנימין רימר, רבי יהושע אייזנשטיין ורבי אשר גנס. מראיין: משגיח הישיבה הגאון רבי ישראל הבלין והגאון רבי דוד ליכט.

השנה מונה משגיח חדש לבחורים הצעירים שיגיעו ללמוד בשיעור א' וכן נבנה פנימייה חדשה לרווחת תלמידי הישיבה.

ישיבת נתיבות חכמה, הישיבה השוכנת בבית וגן ובה יש קרוב לתשע מאות בחורים, קיבלה גם השנה מספר גבוה של בחורים, למרות חוסר המקום, לישיבה התקבלו 150 בחורים.

ישיבת רבינו חיים עוזר, הישיבה הוותיקה מבני ברק מונה כ-180 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו קרוב ל-60 בחורים. הבוחנים: הגאון רבי יחיאל ברלין. מראיין: הגאון רבי אשר פאלי, המשמש כמשגיח בישיבה.

ישיבת רינה של תורה – כרמיאל, מונה כ-350 בחורים. לשיעור א' הבא התקבלו 80 בחורים.

הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי אברהם סטוארט והגאון רבי משה בונים שכטר. מראיין: הגאון רבי אהרן איראם.

יצוין, כי בחודשים האחרונים הישיבה קיבלה מהעירייה שטח קטן, שם יוקמו חדרי פנימיה נוספים לרווחת הבחורים.

במקביל, השנה התווסף משגיח חדש לבני שיעור א', והוא הרה"ג רבי יהודה רוט. בשנה האחרונה נרשמה התפתחות מרשימה בקהילת הישיבה הסמוכה למתחם הישיבה כאשר הצטרפו לקהילה עשרות אברכים וכעת הקהילה מונה כ-150 משפחות, רב הקהילה הוא הגאון ר' יקותיאל פישל  מרבני הישיבה.

סליחות בישיבת קרית מלך

ישיבת יד אהרן, הישיבה מונה 150 בחורים, כמו בכל שנה הישיבה קיבלה את מספר הבחורים הקבוע שעומד על 26 בחורים. הבוחן: ראש הישיבה הגאון רבי יהושע אייכנשטיין. המראיין: הרב יוסף ג'יקובס, הנחשב כתלמידו המובהק של המשגיח המיתולוגי הגה"צ רבי שלמה וולבה זצ"ל.

ישיבת גרודנא (באר יעקב), הישיבה מונה כ-420 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו קרוב ל-90 בחורים. הבוחן: הגרח"פ שיף .

ישיבת משכן אשר, ישיבת הבת של ישיבת 'יד אהרון', שהוקמה כדי לספק את הביקוש הגדול לישיבת האם.

הישיבה מונה כיום כ- 120 בחורים, באופן חריג, השנה התקבלו מספר שיא של כ-42 בחורים מצויינים ומובחרים. הבוחנים: רה"י הגאון רבי יהושע אייכנשטין.

ישיבת תורה בתפארתה, תציין בחודש טבת עשור להקמתה. הישיבה מונה קרוב לאלף בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו למעלה מ-230 בחורים.

הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי יעקב סטפנסקי, הרב אפרים רוטשילד, הרב רפאל גפן והרב אלעזר דוד אפשטיין. מראיין: הגה"צ הרב אורי דיקמן, המשמש כמשגיח בישיבה.

ישיבת נחלת הלויים, הישיבה החיפאית הוותיקה מונה כ-300 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 74 בחורים. הבוחנים: הרב אברהם אליהו וינקלר והרב אברהם אליהו ארנפרוינד. מראיין: הרב אורי ויסבלום, משגיח הישיבה. בתחילת השנה דאשתקד חולק שיעור א' בישיבה לשלוש, ושלושה ר"מים חדשים מונו, ביניהם הרב נחום וייס, בן זקוניו של ראש הישיבה, והרב עזריאל יעקובוביץ, בנו של מנהל הישיבה.

היכל ישיבת נחלת הלויים (אהרון ברוך ליבוביץ)

ישיבת כנסת יצחק בחדרה, הישיבה מונה למעלה מ-540 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו קרוב ל-100 בחורים. הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי יהושע ארנברג והמשגיח הגאון רבי טוביה נוביק.

ישיבת כנסת יצחק במודיעין עילית, הישיבה מונה 400 בחורים, התקבלו לשיעור א' 96 בחורים, הבוחנים: ראשי הישיבה הגר"ש נוביק והגר"י פישהוף, את הראיון עורך המשגיח הגר"י עלזעס.

ישיבת אורחות תורה, הישיבה מונה כ-600 בחורים לשיעור א' הקרוב התקבלו 140 בחורים.

הבוחנים: ראשי הישיבה, הגאונים רבי ברוך דב דיסקין ורבי יחיאל קלרמן. מראיינים: הגאונים רבי אברהם ויסבלום, רבי יצחק שרייבר ורבי אליהו דיקמן.

ישיבת מאור יצחק (חמד), הישיבה מונה קרוב ל-300 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 58 בחורים. הבוחנים: ראש הישיבה הגאון רבי מנחם יעקובזון והרב יעקב אנגלנדר. מראיין: הרב בועז רבינסקי.

ישיבת נר זרח (עוצם), הישיבה מונה למעלה מ-210 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו 60 בחורים. הבוחנים: ראש הישיבה הרב יצחק זאב פיינשטיין, הרב שמואל אנסבכר, הרב אליהו ברוורמן. מראיין: הרב אברהם קוזוקין ווהרב יעקב מוסקט.

ישיבת הנגב שכר שכיר, 'ישיבת הנגב' לשעבר מיסודו של ראש הישיבה הגאון הגדול רבי יששכר מאיר זצוק"ל שהעמיד את התורה בנגב, הישיבה מונה כ-250 בחורים, לקראת זמן אלול הבעל"ט התקבלו כ62 בחורים. הבוחן: הרב דוב לב. מראיין: הרב שלמה צבי פרוכטר. יצוין, שבשנה האחרונה התקיים כנס יסוד לסמינר 'בית יעקב' בראשותו של הגאון רבי אריה לוי , ראש הישיבה שפתח את הסמינר כחלק ממוסדות הישיבה לזכרו של הגר"י מאיר זצ"ל.

הישיבה שלכם לא נמצאת ברשימה, לומדים בישיבה ספרית ורוצים לתת פרטים על הרישום? אלל תתביישו ושלחו לנו מייל לכתובת >> cb@kikar.co.il

הכתבה הייתה מעניינת?

תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

טוען תגובות...
תוכן שאסור לפספס

עכשיו בכותרות
הנקראים ביותר
המדוברים ביותר